Вибори наближаються: що втратить парламент, якщо прохідний бар'єр не знизять з 5 до 3%
10.05.2019 11:31

Пропорційна система з відкритими списками - це взагалі дурниця. Україні потрібна мажоритарно-партійна система. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український націоналіст і політичний діяч, радянський дисидент, один із засновників Української республіканської партії, Герой України Степан Хмара.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішній день існує багато серйозних речей, які мав би схвалити парламент, замість того, що займатися популізмом.

«Я думаю, що зараз треба виходити до наших західних партнерів з тим, щоб нарешті провести певні зміни в тих західних компаніях, які купують російський газ, що йде транзитом через Україну. Треба поставити їм ультиматум і підписати договір, щоб цей газ закуповували на кордоні України і Росії, а не України і Європи. Це міняло б кардинальним чином питання. І тут ми могли б зіграти в дуже цікаву гру: можна було б закуповувати газ, який нам потрібний, в тих компаніях, які куплять його на східному кордоні України, і це б зняло багато проблем, тому що якби не закінчилася історія з «Північним потоком-2», певний час Росія змушена використовувати ГТС України», - каже експерт.

Також, на думку Хмари, треба «негайно денонсувати договір з Росією по Азовському морю, де з 1993 року воно визнано закритим внутрішнім».

«Порошенко не хотів денонсувати закон про Азовське море, тому що там була домовленість з Путіним. Що тут казати про ганебний шкідливий закон про вільну економічну зону Крим… Негайно, давно треба було це зробити. І ми одразу побачили б, чи правильним, потрібним є курс для України, який зараз реально можливий. І добрий був би тест для цієї ВР. Хай би вони спробували не денонсувати закон по Азовському морю — багато їх би потім не пройшло на осінніх виборах», - каже співрозмовник видання.

Що стосується виборчого закону, продовжує Хмара, то треба знижувати прохідний бар'єр з 5 до 3%.

«Якщо залишиться 5%-й бар'єр, то ми на виборах не побачимо «Самопомочі», а шкода, якщо їх не буде в парламенті, а 5%-й бар'єр вони не пройдуть, і це буде втрата для парламенту. Взагалі найкраща система - це мажоритарно-партійна, і рано чи пізно, я думаю, Україна перейде до того. А те, що там накрутили - пропорційна система з відкритими списками - там чорт ногу зломить, це взагалі дурниця. Тобто новий закон, найбільш прийнятний для наших реалій, прийняти неможливо, а от знизити бар'єр цілком реально», - пояснює політик.

Також, на думку Степана Хмари, треба внести поправки до певних статей Кримінального кодексу.

«Наприклад, за невизнання російської агресії ввести кримінальну відповідальність. І я б побачив, де ці Бойки, Шуфрічи і вся інша проросійська шпана була б», - додає співрозмовник видання.