Чорновіл: Вакарчуку вже було нудно у Раді. Чи буде цікаво цього разу?..
10.05.2019 12:25

Якщо Святослав Вакарчук дійсно йде до ВР, він має оголосити склад своєї команди та якою саме буде його партія. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи інформацію про те, що лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук зібрався брати участь у парламентських виборах, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, ми це поки що чуємо з якихось джерел, мовляв Вакарчук йтиме в Раду, штаб вже створено, більш того, відомо місце розміщення цього штабу, відомо, хто цей штаб очолює. Все нібито вже відомо, тільки поки що від Вакарчуа ми жодного слова не почули. І тому я до кінця не можу зрозуміти, що ж це таке. Чи це є витік неправдивої інформації, чи це спроба подивитися, як на це відреагують люди».

За словами експерта, говорити, що Вакарчук - зовсім не політик, «не дуже точно».

«Він уже був у ВР, він був задіяний у політичному процесі на відміну від того ж Зеленського. Вакарчук був активним і в 2004, і в 2014 роках. Тобто він, принаймні суспільно-громадською діяльністю займався і заходив на політичну територію», - каже Чорновіл.

Більш того, додає політолог, протягом останніх двох років Святослав Вакарчук отримує політичну освіту.

«Його достатньо серйозно навчали у Стенфорді, з ним працює цілий ряд консультантів, тобто він реально готується до політичній кар'єри і його вже можна назвати політиком. Інша річ, що поки що його політична діяльність, всі його заяви носили досить банальний характер. Може, окрім того, що саме перед виборами він сказав, що не можна «по приколу голосувати». Але більшість його заяв, особливо на улюблену його тему про судову гілку влади, відверто кажучи, були трохи профанаційними», - каже Чорновіл.

За словами співрозмовника видання, якщо Святослав Вакарчук дійсно йде до ВР, він має оголосити склад своєї команди та якою саме буде його партія.

«Плюс така маленька деталька: у нас до ВР йдуть політичні сили або мажоритарні кандидати. У випадку Вакарчука, я так розумію, він хоче завести політичну партію. То яка хоча б платформа, якого партія ця спрямування? Очевидно, що вона не комуністична, а далі повне нерозуміння», - каже експерт.

«До того ж ми взагалі не розуміємо, кого він збирається у цю ВР вести. Чи це будуть люди, яких розкручували на проекті Пінчука «Нових лідерів», чи це зовсім інше середовище, яке він сам собі підібрав, чи йому підібрали його нинішні куратори... Коли ми говоримо про кураторів, там дуже велике коло - і той же самий Пінчук, і Фрідман, і Сорос, і певне представництво від Демократичної партії США. Очевидно, що вони теж могли йому порадити зібрати якусь групу людей, які себе до того часу якось проявили. Чи буде він вести якісь нові обличчя чи він підхопить «політичне сміття», яке вже до нього потягнулося?..», - додає наш співрозмовник.

На думку політолога, теоретично Вакарчук зможе пройти у ВР.

«Чи зможе він там нормально працювати? Поки що він показав, що йому було нудно. В 2007 році він через рік пішов, і взагалі він на засіданнях з'являвся дуже рідко і всім розказував, що він навіть не уявляв, що це така скучна і нецікава робота. Чи зараз скучна і нецікава робота стане для нього цікавою — я не знаю», - додає Чорновіл.