Гавриш: Конституційний суд завжди використовувався як філія АП, і судді вирішили це змінити
15.05.2019 11:31

Звільнивши Шевчука, судді КС показали, що вони готові вернутися до реального Конституційного суду. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи інформацію про звільнення Станіслава Шевчука з посади судді КСУ та обрання головою Конституційного суду Наталі Шаптали, наш співрозмовник зазначає наступне: «У даному випадку йдеться про резонансне повстання суддів Конституційного суду проти системи, яку контролював і підтримував пан Шевчук. Після лобіювання ним рішення про скасування у Кримінальному кодексі статті щодо незаконного збагачення, це викликало не тільки невдоволення в суспільстві і серйозну кризу КС, але й невдоволення суддів, які виступили з окремими думками з цього приводу. У КС є низка суто замовних подань з боку народних депутатів, які контролювалися Банковою. Судді КС борються за очищення, і це друга проблема, яку ми мусимо оцінити. Це спроба очистити КС від політичної адміністрації, а оскільки Конституційний суд перебуває у перехідному періоді, то це був найзручніший момент для такого повстання».

За словами експерта, те, що відбулося, говорить про те, що підозри відносно участі Шевчука в домовленостях з політичними адміністраціями, групами та фракціями ставали загрозою для конституційного ладу в цілому.

«Всі пам'ятають про те, як Янукович скасував Конституцію одним розчерком суддів КС про скасування Конституції 1994 року. Вони розуміли, що мова йде про перспективу звинувачення суддів КС у неконституційній діяльності, виході за межі своїх повноважень. Тому таким чином КС намагається дистанціюватися від політичних груп і отримати право на самостійну конституційну позицію», - каже аналітик.

«Наскільки це виправдано? Можливо, виходячи з того, що головою КС обрано суддю, повноваження якої закінчуються цього року, восени 2019 року, це свідчить про те, що вони хочуть перезавантажити взагалі внутрішню систему взаємовідносин. І можливо, хотілося б про це думати, отримати платформу суто конституційної юрисдикції, тому що КС весь час використовувався як філія Адміністрації президента і виконував замовлення політичних фракцій», - додає Гавриш.

«Думаю, що удари, нанесені по конституційній юрисдикції за часів Януковича і Порошенка, показали, що КС не виправдовує своєї функції в суспільстві. І судді таким рішенням показали, що вони готові вернутися до реального Конституційного суду», - резюмував наш співрозмовник.