Що станеться, якщо Луценко не напише заяву про відставку
21.05.2019 12:12

Юрій Луценко сподівається, що якщо Адміністрація Трампа наполегливо попросить нову українську владу залишити його на посаді, то вона не зможе відмовити. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами нашого співрозмовника, «якщо після відставки голови СБУ припиняться політичні репресії і будуть звільнені політв'язні, то це значно змінить ситуацію в Україні і буде ще одним кроком до об'єднання країни».

«Я вважаю, що голова СБУ особисто відповідальний за те, що його відомство проводило політичні репресії - йдеться про журналістів, які знаходяться в тюрмі або отримали термін за виступ на мітингу. Троє з них - Коцаба, Муравицький і Коваленко - отримали статус в'язнів сумління. Amnisty International задокументувало існування таємних тюрем СБУ в Україні. Я думаю, що якраз існування таких політичних репресій і політичних в'язнів загрожувало Україні», - каже правозахисник.

Що стосується нинішнього генпрокурора України Юрія Луценка, то, за словами аналітика, він сподівається залишиться на своєї посаді, «хоча теж є одним з каменів режиму».

«Він спочатку заявив про те, що починає розслідування так званого Україногейту, тобто втручання представників посольства США в Україні, антикорупціонерів і представників колишньої української влади в американські вибори. І він сподівається, що заступництво Адміністрації Трампа дозволить йому залишиться на посаді генпрокурора», - каже Чемерис.

«Ми знаємо, що насправді США здійснюють зовнішнє керування країною, вже була історія, коли віце-президент Байден, по суті, звільнив українського прокурора Шокіна свого часу, про що саме заявив, і тому Луценко сподівається, що якщо Адміністрація Трампа наполегливо попросить нову українську владу залишити його на посаді, то вона не зможе відмовити. Але, очевидно, такого наполегливого прохання не було, Адміністрації Трампа особиста доля і кар'єра Луценка дуже мало цікава, тому швидше за все, якщо він зараз не напише заяву про звільнення, то новий президент подасть у ВР подання про його відставку, тому що це в рамках обіцянок нового президента - усунути всіх представників старого режиму», - додає експерт.