Об'єднані територіальні громади в Україні: експерт розставив всі крапки над «і»
24.05.2019 09:33

Об'єднані територіальні громади - це вже класичне місцеве самоврядування, але села, не охоплені ОТГ, все ще підпорядковані районній адміністрації. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, паралельно з районними адміністраціями в Україні формуються Об'єднані територіальні громади (ОТГ), які являють собою зовсім інший тип управління.

«ОТГ - це управління, сформоване, так би мовити, знизу. Йдеться про дуже різноманітний принцип формування самого вибору, бо частина ОТГ обиралася мажоритаркою, а там, де було більше 4 тисяч населення, там вже були партійні списки. Тобто частина ОТГ формувалася через партійців, хоча за наслідками виборів партії потім оголошували обраних членів рад місцевих і голів своїми. Тому тут було таке змагання між «Батьківщиною» і БПП, а третьою була Аграрна партія, непарламентська», - пояснює Цибулько.

Таким чином, додає експерт, протікає «об'єктивний процес формування внутрішніх політичних балансів».

«Враховуючи взагалі бідність кадрів на місцях, по суті, ОТГ вже не обходиться силами «парашутистів». ОТГ - це вже класичне місцеве самоврядування. Зараз проблема полягає у тому, що в районі, наприклад, може бути 3 ОТГ, але села, не охоплені ОТГ, вони все ще входять у підпорядкування районної адміністрації, тобто це незавершеність процесів. І оскільки на момент створення коаліції і першій рік діючого уряду розподілилися певні політичні квоти, то дуже часто за цими політичними квотами так і залишалися кадри в період 2015-2016 років», - додає співрозмовник видання.