На чому тримається поточний обмінний курс і чому зараз не можна оголошувати дефолт
28.05.2019 11:19

Якщо оголосити дефолт, запуститься негативний процес, який ми час від часу переживаємо внаслідок девальваційних шоків. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами нашого співрозмовника, оголошення дефолту - це фактично кризове явище, яке супроводжується девальваційним шоком.

«Нікому це не треба. Як правило, дефолт - це наслідок певних негативних процесів, коли економічний блок, Мінфін бачать, що вони не можуть обслуговувати та виплачувати борги. Натомість зараз у нас досить розумний графік виплат. Економіка не то що розквітає, але вона певним чином росте, є гроші на те, щоб обслуговувати борги. А відмовитись платити по цим боргам… Я навіть не знаю», - каже економіст.

За словами експерта, поточний обмінний курс гривні тримається у тому числі і на нових позиках.

«Наприклад, з початку року іноземці завели більше 1 млрд доларів для того, щоб купувати українські цінні папери в гривнях, є й інші позики, які надаються. При оголошенні дефолту всі гроші вони будуть миттєво виводити з країни, а нові не будуть заводиться. Це буде супроводжуватися девальвацією гривні. Це спровокує ланцюжкову реакцію у банківській системі. Далі - інфляція, подорожчання гривневих товарів. Тобто запуститься весь цей негативний процес, який ми час від часу внаслідок девальваційних шоків переживаємо. Питання: навіщо це запускати?», - додає співрозмовник видання.