Загроза дефолту: політолог нагадав українцям про «яскраві моменти» життя у 90-і роки
28.05.2019 11:31

Якщо в Україні буде оголошено дефолт, держава може залишитися без трудових ресурсів. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

«Оголошення дефолту означає, що ніхто вже не розрахується з боргами. Це означає різке зниження життєвих стандартів, падіння національної валюти, відсутність реальних грошей на виплату зарплат і пенсій і, відповідно, відмова світу кредитувати Україну. Це пропозиція занурити Україну в 90-і роки. Очевидно, щоб знов пограбувати якимось чином», - каже експерт.

За словами політолога, для олігархів оголошення дефолту може бути вигідним, тому що «різко знизиться вартість всіх активів в Україні, і їх можна буде скупити за копійки».

«Для українського народу це величезна загроза. Особливо загроза у тому, що нові мільйони людей виїдуть з країни, і у нас взагалі не залишиться трудових ресурсів після цієї історії», - попереджає Палій.

Щодо того, як може вплинути оголошення дефолту на курс національної валюти, аналітик зазначає наступне: «Можна згадати 1993-1996 роки, коли не було навіть офіційно оголошено дефолту, але був такий переддефолтний стан. У нас тоді курс доходів до 200 тисяч купонокарбованців за 1 долар. Тобто починався курс з 20 за 1 долар, а дійшло до 200 тисяч. Можна подивиться на Венесуелу - там взагалі вже гроші не ходять, вони не мають ніякої вартості, там курс зараз біля 8 млн за 1 долар. Починалося з 6 боліварів за долар, а зараз 8 млн. Таким чином курс може бути яким завгодно, будемо чемодани грошей носити. Багато людей пам'ятають початок 90-х років, коли всі були мільйонерами, тому що за мільйон можна було 5 доларів купити».