Хто отримає ринок землі, якщо в Україні оголосять дефолт
30.05.2019 11:07

При чинному повноцінному уряді вийти на дефолт було б неможливо. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

«Коломойський дуже чітко пояснив, що він бачить прийнятним для себе дефолт України. Що таке дефолт для людей? Це жахіття, це колосальний обвал гривні при не зростанні зарплат, тому що ресурсів нема. Це конфіскація власності України за кордоном. Це зовнішня ізоляція України, ще й під час війни. Але для олігархів, у яких ресурси у валюті, це дуже добре», - каже політолог.

Також Тарас Чорновіл нагадав, що Володимир Зеленський виступив за швидке створення ринку землі.

«Це дуже добре. Але якщо буде те, що каже Коломойський, - ринок землі буде введений в момент дефолту, коли фермери, які виручку отримують у гривнях, а гривня, припустимо, обвалюється в 100 разів, нічого викупити не можуть, вони всі банкрутують — і в цей момент з’являється олігарх, який приносить кілька мільярдів доларів, за які скуповує практично всю землю, що виходить на вільний ринок в Україні, і після того починає її здавати в оренду. Це найбільший ринок, який відкриється у найближчі роки, це найбільший капітал, який можна буде здобути в найбільші роки. І Коломойський на це розраховує», - впевнений експерт.

За словами політолога, для того, щоб відбувся дефолт, треба в момент пікових виплат по зовнішніх заборгованостях зірвати переговори з МВФ.

«МВФ не веде переговори з виконуючим обов'язки. Тому уряд переходить у стан в.о. - і все, ми на рік відкладаємо співпрацю з МВФ. Зараз є заява Зеленського про те, що він все одно буде з МВФ працювати. Він, може, і буде працювати, питання у тому, чи буде працювати МВФ?», - додає співрозмовник видання.

За словами Чорновола, зараз Володимир Зеленський «йде тією стежкою, якою його ведуть, а виграш для Коломойського в такому випадку ідеальний».

«При чинному повноцінному і повноправному уряді вийти на дефолт мабуть було б неможливо, тому що і цей уряд, і попередній в найгірші часи у 2014-2016 роки, коли у нас ситуація економічна була незрівнянно гірша, втримали Україну від дефолту. Коли воно все валиться, коли уряд фактично не має повноцінної відповідальності, вивести на дефолт можна. Тут інтерес одного олігарха проти всієї України, але Зеленський поки що цього не зрозумів», - резюмував політолог.