16.12.2004 17:25
В среду, 15 декабря, в Верховной Раде Валерий Мишура прокомментировал заявление Рона Пола о том, что кампания Виктора Ющенко финансировалась Западом. Он сказал следующее:

Шановні народні депутати, шановні виборці.

Американський конгресмен Рон Пол заявив, що виборча кампанія Ющенка частково фінансується на гроші американського уряду, але не безпосередньо, а через неурядові організації і американські, і українські. Як ви знаєте, 11 грудня минулого року Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на грант іноземних держав, яку довірено очолити мені.

Заявляю, що робота комісії відверто блокується тими, хто хоче це питання просто втопити. За рік існування комісії, вона жодного разу не збиралася у кворумному складі. Я розумію, що правда очі коле, а коли воно боляче, то воно репетується звичайно. Комісія жодного разу не зібралася у кворумному складі. Подібне сталося і вчора, хоча кожен член комісії був попереджений письмово. Тому я вдячний як голова комісії тим фракціям, які віддали мені час для того, щоб проінформувати вас про ті дослідження, які ми зробили. Фактів фінансування недержавних організацій, НДО скорочено, із-за кордону зібрано достатньо багато, з'являються все нові і нові. Частину їх було оприлюднено у сесійній залі у травні цього року у попередньому звіті.

Хочу зразу наголосити ось на чому. Експерти Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова, який донедавна очолював Анатолій Гриценко, а тепер працює на одному із ключових напрямків у штабі Ющенка. Так от цей центр стверджує, я цитую: "Публічного фінансування Росією певних суб'єктів в Україні з метою впливу на характер виборів немає. Увага російських федерацій до українських НДО є низькою, а практична співпраця відсутня". Це журнал "Національна безпека і оборона", номер п'ятий за цей рік 2004 сторінка 27. Натомість в результаті досліджень багатьох фактів діяльності НДО, журналісти влучно охрестили грантоїдами, зроблено такий висновок. Існує системна довгострокова, фінансована Сполученими Штатами і країнами Заходу, діяльність неурядових організацій в Україні, направлена на просування західних суспільно-політичних цінностей, забезпечення через недосконалість українського законодавства відкритого впливу на суспільно-політичні процеси, підтримку певних політичних сил, які по суті стали лобістами західних інтересів в Україні. Фактори впливу через гранти без сумніву використовуються для підтримки демократичних сил, які нині зосереджені в таборі правої опозиції.

Політичне обгрунтування та методологія впливу Заходу надзвичайно відверто і цинічно характеризують висловлювання надзвичайного і повноважного посла Сполучених Штатів Америки Джона Хербста. Я цитую: "США можуть бути справжніми друзями лише з тими країнами, які поділяють не лише наші інтереси, а і наші цінності". Інша цитата: "В Україні є люди, які твердять, що дипломати не повинні втручатися у дебати про вибори в Україні.

Це є цинізмом найбільш відвертого гатунку." І ще одна цитата: "Посольство Соединенных Штатов будет указывать на нарушение права любого кандидата". Я не можу не нагадати, що Віденська конвенція номер 1138, яка регламентує функції посольств, дає вичерпний перелік цих функцій, у якому жоден пункт не наділяє дипломата правом оцінювати внутрішню і зовнішню політики країни перебування і тим більше критикувати дії місцевої влади. Але, на жаль, ми якось призвичаїлися до того, що Сполучені Штати стали відкрито вести себе по відношенню до України як до колонії з подачі правої української опозиції і при нездатності нашої влади реагувати на постійне втручання в наші внутрішні справи, не кажучи вже про прямі образи.

Аналіз діяльності НДО свідчить, що основні зусилля щодо організації впливу з боку іноземних держав зосереджені на роботі з тими, хто формує громадську думку. Це політична еліта: народні депутати, урядовці, журналісти, політологи, керівники органів місцевого самоврядування. Найактивніше в Україні діють структури американської присутності Международный республиканский институт (МРИ), Национальный демократический институт (НДИ), Фонд "Евразия", Интерюз-Украина, Международный фонд "Відродження", який за підтримки посольства США та Агенства міжнародного розвитку втілюють проекти політичної освіти, проводять моніторинг суспільно-політичної ситуації в центрі і на місцях, надають технічну та фінансову підтримку так званим "незалежним" засобам масової інформації.

Аналогічну роботу проводять в Україні і західно-європейські структури через НДО, представлені від таких країн, як Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Польща, Євросоюз.
Я наведу деякі показові приклади, на що могли б витрачатися оті 65 мільйонів американських доларів, які були названі у заявах. Кілька напрямків роботи. Перше, робота з опозиційними партіями і блоками та їх молодіжними підструктурами у формі проведення конференцій, семінарів, тренінгів, членами центральних та регіональних організацій "Нашої України", БЮТ і соціалістів з питань створення первинних організацій, розробки стратегій діяльності у період проведення виборів, підготовка спостерігачів та членів виборчих комісій, моніторинг матеріалів засобів масової інформації, налагодження роботи з виборцями, пошук союзників та координацію діяльності з ними, інформаційну підтримку певного блоку та дискредитація українських посадовців в очах світової спільноти.

Українське представництво американських НДО працює під керівництвом Агентства міжнародного розвитку США в рамках форуму закордонних донорів. Наведу приклади: Агентство запропонувало виділити в 2004 році 10-13 мільйонів доларів на реалізацію програм, пов'язаних з виборами Президента України. З квітня по вересень було заплановано проведення близько 130-ти семінарів для представників політичних партій, які братимуть участь у підготовці спостерігачів. Кошторис витрат програми "Громадський контроль за виборами в Україні" на 2004 рік становить 1 мільйон 650 тисяч доларів США.

До форуму закордонних донорів входить Національний демократичний інститут, Міжнародний республіканський інститут, Фріденхауз, центр "Солідарність" та Соросовський фонд "Відродження".

Декілька прикладів їхньої діяльності. Незалежна профспілка працівників ЗМІ - голова Гузь - і вітчизняна громадська організація "Хартія-4" - Солдатенко - отримали грант 424 тисячі доларів США на реалізацію проекту: "Виборчі газетні додатки". За змістом - це інформаційна підтримка Віктора Ющенка.
Національний демократичний інститут, який очолює відома вам Мадлен Олбрайт, крім постійних контактів з "нашоукраїнцями", на семінарах їм рекомендують ретельно спостерігати за подіями в Грузії, оскільки вони мають пройти аналогічні випробування в Росії, і скажем, рекомендують побудувати свою виборчу кампанію на грунті більш агресивної стратегії.

І ще цікавий приклад. Центральний офіс НДІ зажадав від свого українського представництва припинити проведення тренінгів для членів Соцпартії та зустрітися з Олександром Морозом для з'ясування, я цитую: "причин, за яких він підтримав пропрезидентську більшість під час голосування минулого разу проекту політреформи та допустив публікацію в газеті "Сільські вісті" матеріалу антисемітської направленості".

Я хочу навести приклади, як фінансується програма "Розвиток демократичного суспільства" через Міжнародний республіканський інститут: 1994-1997 роки - 3,4 мільйона доларів, 1997-2000 - 2,7 мільйона, 2000-2002 - 1,4, 2002-2004 - 4 мільйона. Або семінару для активу "Нашої України", БЮТ і соціалістів, причому це почалося ще за рік до виборів президентських. Наприклад, першого-другого одинадцятого 2003 року - в Чернігові, восьмого-дев'ятого одинадцятого - в Рівному, 22-23 - у Луганську, в Хмельницьку - четвертого-сьомого дванадцятого, в Харкові, шостого-сьомого дванадцятого в Хмельницьку, де основна увага на цьому семінарі приділялася розвитку подій в Україні за грузинським сценарієм. 11-12 грудня 2003 року - в Івано-Франківську і так далі.

Міжнародний республіканський інститут через своїх представників спостерігав за додатковими виборами до Верховної Ради та обласної ради у Донецьку, причому функціонерів інституту цікавило: поведінка партій і людей, які пройшли тренінги, для того щоб вдосконалити методику навчання.

І ще один приклад. Сьомого-чотирнадцятого лютого 2004 року, цього року, в Берліні фонд Конрада Аденауера навчав питанням підготовки і проведення президентських виборів в Україні керівників штабів Віктора Ющенка. Дніпропетровського, Запорізького, Одеського, Полтавського, Кіровоградського і Херсонського.

Я міг би наводити ще багато прикладів.

Другий напрям. Це робота з представниками органів місцевого самоврядування, яка нібито направлена на розвиток самостійності областей та формування сильної регіональної еліти. На практиці це приводить до послаблення їх керованості з центру. З цією метою українське представництво використовує досвід спеціалістів Європейського інституту демократії (Польща) для підготовки керівників органів місцевого самоврядування але не всіх, тих, які є прихильниками Блоку Ющенка, і мабуть невипадково хвиля сепаратизму, а я вважаю, що відмовлення виконувати рішення центральних органів влади і створення неконституційних органів влади, ця хвиля почалася, перш за все, у західних областях України.

Третій напрямок. Розвиток підконтрольних ЗМІ, призначених для проведення інформаційних акцій шляхом збору інформації щодо проблемних сторін українського суспільства. Зібрані матеріали реалізуються через представників правої опозиції для апелювання до міжнародної спільноти, до міжнародних структур з метою здійснення тиску на владу і формування позитивного образу правих опозиційних сил.

З початку 2003 року через посольство США в Україні реалізується програма "Розвиток українських ЗМІ", яка коштує 300 тисяч доларів. Кабельні мережі міста Києва фактично монополізовано компанією "Воля-кабель", фактичним власником цієї... є американський громадянин, а у кабельних мережах Києва розпочато трансляцію програм медіа-холдингу МБМ, а до нього входять "5 канал" та "Експрес-інформ", які належать нашеукраїнцю Порошенко.

І нарешті, четвертий напрямок. Це створення нових та посилення вже існуючих українських громадських та неурядових організацій у суспільних процесах, що повинно стимулювати ініціативу знизу під прапором будівництва громадянського суспільства.

У зв'язку з цим, не можна не привернути увагу народних депутатів на спроби реалізації в нашій державі, так званої, тактики ненасильницької боротьби за реформи, ідеологом якої є американський професор США. Ця тактика вже застосовувалась в Югославії і в Грузії. Наприклад, в Югославії натовп студентів щедро поливаючи свої виступи "патріотично-демократичним соусом" назвався "Отпор" і на перших порах всіляко відхрещувався від політики, а, почавши із ненасильницької тактики, отпорівці закінчили штурмом і підпалом парламенту, розгромом телецентру, пострілами у спини офіцерів міліції.

Після того, як цей народний рух звалив режим Мілошевича і посприяв зникненню Югославії з карти Європи, отпор точно так же швидко згас, як і загорівся. Проте його досвід виявився витребуваним на виборах у Грузії, коли, буквально, на рівному місці виник теж студентський рух "Кмара", який один до одного скопіював символіку, гасла і методи дій отпорівців. У нас в Україні теж є такий клон отпорівсько-кмарівський - це "Пора" , який теж базується на студентах, а їхня мета, як свідчить їхній маніфест, - ліквідація ненасильницьким шляхом сучасного режиму в Україні.

Таким чином можна зробити висновок: недержавні громадські організації, які фінансуються і контролюються із-за кордону, - це незаперечний доказ присутності іноземних організацій, іноземних осіб, я можу назвати багато таких осіб, і іноземних коштів в українській політиці. При цьому я хотів би підкреслити, навести ще одну цитату для розрядки. Ростислав Хотін, редактор української служби Бі-Бі-Сі, до речі, яка готує, скажемо, програми для радіостанції "Ера", сказав приблизно так, що "в украинскую журналистику столько было вложено усилий и инвестиций, что трудно найти журналиста, который за счет какого-то гранта не посетил бы какого-то семинара".

Я звертаюся до Кабінету Міністрів щодо термінової розробки і внесення на розгляд Верховної Ради України закону щодо діяльності недержавних громадських організацій, які фінансуються із-за кордону. Я просив би голову Верховної Ради надіслати до конгресу Сполучених Штатів Америки запит з проханням надіслати документи, а там буде йти розслідування цих фактів, про які заявив Рон Пол, які б якраз свідчили про те, що, скажімо, як фінансується кампанія Віктора Ющенка у нашій державі.

І, нарешті, я прошу оцей мій виступ вважати депутатським запитом до Служби Безпеки України, до всіх правоохоронних органів з приводу того, що існує безпосереднє втручання у наші внутрішні справи, бо вибори - це внутрішні справи держави. Я дякую за увагу.