Гончар: «З 1 липня дива не трапиться і дешевої електроенергії не буде. Але…»
04.06.2019 08:58

Монополісти у паніці: зовсім скоро українці зможуть обирати, у кого купувати електроенергію. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про те, що НКРЕКП підготувала всю нормативну базу, яка необхідна для запуску з 1 липня нової моделі ринку електроенергії, наш співрозмовник зазначає наступне: «З 1 липня дива не трапиться і дешевої електроенергії не буде. Але з 1 липня запускається нова модель ринку, яка є моделлю ринку прямого доступу постачальника до споживача. А для споживача це означає можливість вибору постачальника. Якщо зараз ми можемо взяти електроенергію від того чи іншого обленерго в залежності від регіону, то тепер постачальників має бути кілька, тобто формується конкурентне середовище. А обленерго перетворюються в своєрідних «таксистів», тобто вони більше не постачають електроенергію споживачам, а забезпечують доставку електроенергії, яку споживач конкретного домогосподарства купує у того чи іншого постачальника».

На практиці, продовжує експерт, це означає що можливості монопольних гравців грати на завищенні тарифу будуть зведені майже до нуля.

«Але розраховувати на те, що 1 липня станеться диво, не варто. Це буде наслідком доволі тривалого процесу формування реального ринку, коли кілька трейдерів будуть змагатися за те, щоб взяти якомога більше споживачів», - пояснює аналітик.

«Чому пристрасті кипіли і це продовжується досі? Тому що найбільша генеруюча компанія України «Енергоатом», яка продукує порядку 56-58% всієї електроенергії, що виробляється в Україні, має найнижчу можливість забезпечити споживачів за нижчими тарифами. На відміну від ахметовських структур типу ДТЕК, які постійно грають на завищені ціни. І тому звідси такий шалений опір запуску ринку електроенергії», - додає Гончар.