Як філологи сваритимуться через новий правопис і настільки все серйозно
04.06.2019 09:21

Новий правопис більш варіабельний, ніж попередні. Він більше дає можливостей, ніж диктує. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

Коментуючи інформацію про те, що з 3 червня в Україні офіційно почала діяти нова редакція Українського правопису, наш співрозмовник зазначає наступне: «Правопис - це доля фахівців, а звичайні люди правописом не користуються. Більшість пише з базовими помилками. Свого часу Ющенко таким чином налаштував інтелігенцію проти себе. Як сказала одна знайома, професійний редактор: «Іней я йому ніколи не пробачу».

В той же час, додає Капранов, новий правопис має всі шанси «прижитися».

«Правопис - це стандарт, який якщо й порушувати, то свідомо. На відміну від попередніх, новий правопис варіабельний, тобто він більше дає можливостей, ніж диктує. І це примушує вірити в його перспективи. Його варіабельність - це важливо і життєво. Серед фахівців, я думаю, будуть просто прибічники варіантів, і всі будуть сваритися в межах правопису, що саме по собі непогано», - каже співрозмовник видання.