Навіщо новий правопис, якщо можна «і так, і так»
04.06.2019 09:57

Української мови настільки мало в інформаційному просторі Україні, що правопис ситуацію не змінить. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український письменник Андрій Кокотюха.

Коментуючи інформацію про те, що з 3 червня в Україні офіційно почала діяти нова редакція Українського правопису, наш співрозмовник зазначає наступне: «В повсякденному вжитку нововведення не приживуться абсолютно, тому що в Україні й досі не прижилася та українська мова, яка внормована старим правописом. У нас ще недостатньо громадяни України опанували державну мову, навіть якщо вона для когось нерідна».

На думку експерта, незалежно від правопису, варто зосередити сили на популяризації українського продукту, створеного українською мовою.

«Передусім йдеться про фільми, серіали, пісні, книжки… Ну і треба, щоб в ресторанах і кафе були також україномовні співрозмовники. І зовнішня реклама має бути українською. Без цього хоч старий, хоч новий правопис працювати не буде, тому що українська мова не присутня широко і міцно в інформаційному просторі Україні», - пояснює наш співрозмовник.

«Якщо ж говорити про новий правопис як такий, то він вже обурив і викликає багато емоцій у тих, хто є його прихильником, тому що передбачає норму «і так, і так». Прихильники нового правопису незадоволені, що деякі слова, фрази залишаються. Наприклад, можна писати ефір і етер - і те, і те не буде помилкою. А для чого тоді вносити нову редакцію, якщо норми старої залишаються в правописі, незрозуміло», - додає Андрій Кокотюха.