04.06.2019 17:50

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка завершує свій творчий візит до Канади. Наостанок, українські актори взяли участь в українському пікніку на фермі Бориса Городинського (80 кілометрів від Торонта).

«Пікнік на фермі Городинського – це щорічний фестиваль української культури, - розповідає Юрій-Роман Клюфас, один з активних діячів української громади в провінції Онтаріо. – Щоправда з різних причин, минулого року фестиваль не відбувся, навіть не планували його проводити цього року. Вирішили відновити традицію лише через візит колективу Дніпровського театру імені Шевченка до Канади. Саме тому Борис Городинський знову організував свято, аби гості з Дніпра могли показати глядачам свою казку-виставу «Коза-Дереза» та концертну програму».

Родзинкою виступу дніпрян стали уривки з драматичної вистави-концерту Ігоря Кирильчатенка «АТО – «Ангели тебе оберігають». Вистава – про будні українських воїнів на Донбасі, про коріння війни з Росією: від часів козацької доби до подій Революції Гідності – неабияк вразила глядачів.

«Тут багато нащадків політичних емігрантів з України часів ІІ світової війни. Їхні батьки, діди пройшли УПА, і вони цю любов до України, до свободи змогли передати їм через покоління, - каже Іван Ільницький, мешканець Торонта, який приїхав на цей пікнік разом з дружиною та двома дітьми. - Саме через це тут такий високий відсоток патріотів України. Тому теперішня війна для всіх тут зрозуміла, всі переживають, вболівають».

«Те, що відбувається зараз в Україні, на Сході, нікого тут не лишає байдужим. Ми збирались майже кожного тижня, виступали, збирали гроші, заробляли їх. Все для допомоги українському війську, шпиталям. І далі продовжуємо це робити. Шукаємо різні способи, аби допомагати Україні», - додає Віктор Лагода. Чоловік також приїхав з Торонта, аби побачити на власні очі виступ дніпрян.

На фото зліва направо – Аліна Петровська, Борис Городинський, Василь Попадюк

Уважно спостерігав за виступом Дніпровського театру імені Шевченка і господар ферми – Борис Городинський. Він один з найпотужніших фермерів в провінції Онтаріо, має 300 гектарів землі, з 1973 року спеціалізується на вирощуванні цибулі. Щороку продає її на 15 мільйонів доларів, експортує до Великої Британії, США. Борис Городинський народився в Канаді, батьки з України. Зараз активно підтримує українську громаду Онтаріо. Нещодавно підприємець пожертвував мільйон доларів на будівництво оздоровчого центру.

«Ми підтримуємо українську культуру тут в Канаді, спонсоруємо молоді ансамблі, українські мистецькі гурти, - розповідає Борис Городинський. - Українська громада Канади, напевно, має найпотужніше коріння. Бо тут вже мешкають 6 поколінь, і перші з них все ще вважають себе українцями, знають мову, поважають культуру. Ніхто, як ми, не прив’язаний до свого дому».

Гості з України на знак подяки за гостинність подарували Борису Городинському каравай, який привезли з самого Дніпра. Підприємець також не лишився у боргу.

«Ми привезли сюди, як нам сказали наші канадійські глядачі, ковток омріяної України. А наші тутешні друзі передали українським воїнам, та й взагалі українцям, кріпості. Вони допомагали, і будуть допомагати нам», - каже Оксана Петровська, директор Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка, заслужена артистка України.

На фото Юрій-Роман Клюфас, Оксана Петровська, Борис Городинський

«Колектив Дніпровського театру імені Шевченка – великі професіонали, це дуже цікавий театр, який сподобався канадійському глядачеві. Ми були друзями, а стали навіть трошки ближчими. Так що, Канада і Україна стали ще ближче, дякуючи театру з Дніпра і безпосередньо Оксані Петровській», - поділився враженнями від візиту дніпрян відомий скрипаль-віртуоз Василь Попадюк, засновник гурту «Papa Duke».

Враженими від візиту лишились й актори театру. Розповідають: навіть деколи на Батьківщині не мали такого єднання з глядачем, як тут.

«Люди після концертів нам говорили: «Ви принесли шматочок України, ви роз’ятрили нашу душу, ви примусили нас повірити в краще. Багато хто каже, що після наших концертів вже запланував поїздку до України», - розповідає народний артист України Віктор Гунькін.

«Ми бачили цю радість в їхніх очах, ці переповнені зали. Так само переповнює моє серце радість від цієї поїздки. І всі враження я обдумаю, занотую, і може напишу ще якусь казку, яка буде достойною канадійської сцени», - додає народна артистка України Лідія Кушкова-Шевченко, режисер вистави «Коза-Дереза».

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України Павла Скоропадського. Театр відкрито прем’єрною виставою «Лісова пісня» Лесі Українки. З 1927 року постійне місце перебування театру - місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів - ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5 концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня», а з 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки Благодійного Фонду «Солідарність».