Правозахисник: Подання Зеленського про звільнення Луценка трошки дивне. І ось чому
14.06.2019 09:45

Юристи нового президента правильно відчули протиріччя і незаконність тієї редакції закону про прокуратуру, яку спеціально ухвалили під кума колишнього голови держави. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, генеральний прокурор Юрій Луценко утримуватиметься в своєму кріслі до того моменту, доки новий парламент не отримає повноваження.

«Ця Верховна Рада генпрокурора не звільнить, незалежно від подань президента чи ще чого-небудь. Ми бачили, що вона не голосує за відставку прем'єр-міністра, міністра закордонних справ, оборони тощо. Це голосування в пику президенту. Тому поки існує ця ВР, такого не буде», - каже експерт.

На думку правозахисника, новий президент навряд чи дуже сильно хоче звільнити генерального прокурора.

«Це подання про звільнення Луценка трошки дивне, тому що в законі про прокуратуру чітко написані підстави для відставки генерального прокурора. Президент може звільнити лише у випадку, якщо кваліфікаційна дисциплінарна комісія прокурорів або Вища рада правосуддя подасть відповідне подання президенту про відставку. Дисциплінарна комісія прокурорів повністю підконтрольна генеральному прокурору, навіть був скандал. А Вища рада правосуддя повністю підконтрольна колишньому президенту Порошенку. Тобто таких подань не буде», - зазначає наш співрозмовник.

З іншого боку, продовжує Чемерис, Верховна Рада сама, без цих подань, може звільнити генпрокурора, але не зробить цього.

«Тобто подання Зеленського базується на тому, що була ухвалена нова редакція закону про прокуратуру в один день: зранку проголосували - вдень вже було опубліковано, що генпрокурором не можна бути без вищої освіти. Але в законі про прокуратуру також написано, що генеральний прокурор є прокурором, а вимоги до прокурора - це зокрема досвід, юридична освіта і знання української мови. Тобто очевидно, що юристи нового президента правильно відчули протиріччя і незаконність тієї редакції закону про прокуратуру, яку спеціально ухвалили під кума колишнього президента - Луценка», - пояснює експерт.

За словами правозахисника, питання звільнення генпрокурора в юридичному плані не може бути швидко вирішено.

«І тому подання Зеленського про відставку Луценка не має жодних шансів бути ухваленим у ВР, і генеральний прокурор залишиться до того, як буде сформована нова більшість у новому парламенті, яка вже однозначно проголосує відставку генерального прокурора», - резюмував наш співрозмовник.