Письменник розповів, як «радянський менталітет» зіграв з Зеленським злий жарт
19.06.2019 11:07

Жарти «95 кварталу» орієнтовані на певну аудиторію, яка живе в радянському менталітеті. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів письменник Андрій Кокотюха.

Коментуючи скандал навколо слів Володимира Зеленського про привабливість України для туристів і про те, що українські жінки є «туристичним брендом», наш співрозмовник зазначає наступне: «Не він один вважає українських жінок туристичним брендом, бо це вже говорили до нього. Але ці слова можна трактувати як завгодно. Прихильники Зеленського кажуть, що він нічого страшного не сказав, і радять подивитися контекст і сприймати це в контексті, не висмикувати фразу і не підмінювати поняття. Противники Зеленського, до яких належу я, намагаються щось говорити про сексизм і про те, що він мислить радянськими категоріями. Істина десь посередині, тому що я в цій фразі бачу чергову невдалу спробу пожартувати».

За словами письменника, формат жартів «95 кварталу» має 20-річну історію, і вони орієнтовані на певну аудиторію, яка живе в радянському менталітеті.

«Сексизму як такого я б не шукав, тому що тут швидше радянський спосіб мислення, де все сприймається через споживацьку призму. Споживач - це передусім радянська людина: я хочу приїхати в країну, тому що там можна подивиться на красивих жінок; а давайте запросимо в президію жінок, тому що вони красиві, і все таке інше. Я стикався з цим неодноразово ще в радянські часи, коли секретарками, помічницями чоловіки на високих посадах ставили передусім привабливих жінок, а не тих, хто вміє працювати і думати. Але я повторюся: це не стільки сексизм, скільки радянський спосіб мислення», - каже Андрій Кокотюха.

«Я ще три роки тому написав статтю, оцінюючи фільм «Слуга народу», я її назвав «Слуга радянському». Таким чином Зеленський, хоча йому й 41 рік, він молодший за мене на 7 років, все одно лишається в парадигмі радянської людини. А радянська людина - це взагалі окремий тип, його формували цілих 3 покоління. Тому я б не вставав ані на позиції тих, хто його виправдовує, ані на позиції тих, хто називає його сексистом», - додає наш співрозмовник.