Вибори влітку: яку «ставку» зробив Порошенко і що отримав в результаті
24.06.2019 08:46

Порошенкові більш вигідні вибори влітку, ніж восени, але він зробив іншу ставку. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

За словами нашого співрозмовника, «Конституційний суд є найвищою інстанцією в країні, тому принаймні на цьому етапі вже поставлена крапка у дискусії щодо конституційності і законності указу Зеленського про розпуск парламенту».

«Отже це означає, як мінімум, програш на законодавчому рівні тієї сторони, яка стверджувала, що цей указ не конституційний. В першу чергу, це прибічники попереднього президента. Хоча Порошенкові з точки зору його рейтингу вигідніші вибори саме зараз, ніж восени, тим не менш, ставку було зроблено на приниження діючого президента в разі неуспіху його ініціативи», - зазначає експерт.

За словами аналітика, саме після того, як рейтинги Порошенка і його партії почали падати, виникли підозри, що тиск екс-президента і його прихильників на Конституційний суд зменшився.

«Тобто вони вимушені були визнати поразку власної аргументації, аби мати шанс пройти до ВР», - пояснює Доній.

«У мене немає ілюзій щодо незалежності суддів Конституційного суду. Я так думаю, що багато хто володіє інформацією про вплив на тих чи інших суддів різних політичних або фінансових груп. Очевидно, що ситуація радикально змінилася в зв'язку з кількома факторами: зокрема послідовним посиленням Зеленського і падінням рейтингу Порошенка», - резюмував співрозмовник видання.