Введення 1000-ї купюри: чи можна порівнювати Україну з Венесуелою та «згадувати» 1 половину 90-х
27.06.2019 10:08

Введення 1000-ї купюри в Україні може спровокувати лише негативні очікування українців, що призведе до підвищеного попиту на так звані тверді валюти. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

На думку нашого співрозмовника, ймовірне введення 1000-ї купюри в Україні - це є величезна помилка, якої не можна припускатися.

«Нічого, крім негативних наслідків, подібний крок не дасть», - впевнений економіст.

За словами експерта, на сьогодні по тому номіналу доходів і цін, які є в Україні, немає жодних причин і підстав вводити купюри більшого номіналу.

«Якщо навіть порівнювати номінали з обігом такої грошової одиниці, як євро, то в євро максимальна купюра в 500 євро, а якщо порівнювати з такою грошовою одиницею, як долар, то у нього найбільшій номінал - 100 доларів. Якщо порівняти, який обіг долару в світі і порівняти його з обігом гривні, то стає зрозумілим, що для введення 1000-ї купюри немає жодних підстав», - впевнений експерт.

За словами аналітика, подібний крок може спровокувати лише негативні очікування українців, що призведе до підвищеного попиту на так звані тверді валюти.

«Це, в свою чергу, призведе до поштовху, до девальвації гривні і збільшенню цін, тому що збільшення номіналу купюр в очах людей виглядає як знецінення грошової одиниці. Тому я думаю, що зараз НБУ не варто штучно кидати Україну в порівняння з 1 половиною 90-х, коли були високі темпи інфляції і постійне знецінення грошових знаків, і не треба кидати Україну зараз в порівняння з ситуацією у Венесуелі. Жодних підстав - ані фінансових, ані економічних - зараз для введення купюр більшого номіналу абсолютно немає, і крім негативних реакцій воно нічого не дасть», - резюмував співрозмовник видання.