Доній: Клюєв був і залишається зручним спаринг-партнером для Порошенка
04.07.2019 09:45

На сьогоднішній день ЦВК де-факто підконтрольна силам, які зорієнтовані на Петра Порошенка. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

За словами нашого співрозмовника, ЦВК є абсолютно політично заангажованим органом, дії якого значною мірою обумовлені симпатіями Порошенка.

«ЦВК призначається більшістю депутатських голосів. І на цей момент Комісія де-факто підконтрольна силам, які зорієнтовані на Петра Порошенка, тобто там більшість представників БПП і «Народного фронту», - пояснює експерт.

«Щодо рішень ЦВК по реєстрації тих чи інших кандидатів. ЦВК дуже не хотіла реєструвати Саакашвили, але він через дві судові інстанції довів, що перебував за кордоном попри свою волю. Нагадаю, що я не є об'єктивним аналітиком і експертом в даній ситуації, бо належу до списку «Руху нових сил», але факт залишається фактом», - додає Доній.

Співрозмовник видання також нагадує про такий прецедент, як рішення ЄСПЧ щодо Миколи Мельниченка.

«Україну свого часу зобов’язали зареєструвати Мельниченка кандидатом в депутати, не зважаючи на те, що він перебував кілька років в США. Це трактувалося як політичне переслідування. Відповідно якщо доводиться через суд, що людина виїжджала за кордон попри власну волю, то згідно рішенню Європейського суду це прецедентне право - ці роки вилучаються з 5-річного терміну. Тобто цим обумовлюється, чому можуть бути зареєстровані кандидатами ті люди, які не перебували 5 років на території країни», - пояснює аналітик.

«Щодо Клюєва, то тут інша ситуація. Теоретично він теж міг би говорити, що він попри свою волю був за кордоном, але йдеться про ймовірний обман. По-перше, попередній режим Порошенка мав приватні кулуарні домовленості з оточенням Януковича, і кримінальні провадження, як ми бачимо, протягом 5 років не закінчилися вироками по тому ж Клюєву зокрема, по інших фігурантах. Більш того, навіть закривалося кримінальне провадження по Юрію Іванющенку, якому були підозри і заяви, що він керував «титушками» в Маріїнському парку. Тим не менш, ГПУ загалом закрила по ньому справу», - нагадує експерт.

«Перше питання по Клюєву - чому протягом 5 років, якщо є до нього претензії, справа не була доведена до вироку? Другий момент: питання не в тому, що він перебував за кордоном, а стосовно його обману. І теоретично або суд, або ЦВК могли б довести, що є свідчення, що Клюєв підкреслював, мовляв він перебував в якомусь селі під Москвою. В документах, які були подані до ЦВК, і в подальшому у суді, він стверджував, що перебував в окупованому Росією Донецьку, а відповідно Донецьк - це територія України, що заперечує його попереднім заявам. Тобто тут протиріччя попереднім його свідченням», - додає співрозмовник видання.

«Але Клюєв був і залишається зручним спаринг-партнером для Порошенка. Зокрема і для акцій, які значною мірою були ініційовані Порошенком, в яких було багато задіяно патріотичних людей, звичайно, які не розуміли, чия це ініціатива. І в цьому плані просто Клюєв є спаринг-партнером Порошенка і залишається ним», - резюмував Олесь Доній.