Політолог про «дематюкацію» України: Іван Котляревський не погодився б з Богомолець
05.07.2019 09:21

Українці здавна лихословили яскраво, смачно і дуже колоритно. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політичний експерт, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

Коментуючи ініціативу нардепа Ольги Богомолець щодо «дематюкації» України, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я думаю, що всі ініціативи, які ще в цьому парламенті народжуються, це більше про піар, ніж про результат. Очевидно, Ольга Богомолець хоче в черговий раз апелювати до традиційної консервативної аудиторії».

Безумовно, додає експерт, використання нецензурної лексики не є найголовнішою проблемою в нашій країні.

«Тим більше, що українці здавна лихословили яскраво, смачно і дуже колоритно. Я думаю, що Іван Котляревський не погодився б з Богомолець і процитував би в повній версії свою «Енеїду», там все достатньо яскраво описано. Як і в останніх дослідженнях українського фольклору вистачає міцних слів», - констатує Юсов.

«Тому слід говорити швидше не про заборону лихослів'я, а про культуру лихослів'я, тому що українці більше калькують північну російську. Безумовно, це є проблемою. А от стосовно лихослів'я, мабуть, варто зробити окремий департамент в Міністерстві освіти чи культури. Я думаю, що вже готовий його керівник - Олесь Подерв'янський, він з честю і ефективно виконав би цю роботу», - резюмував політичний експерт.