Небезпечні ініціативи. Як українські політики власноруч «добивають» свої рейтинги
05.07.2019 10:08

Ініціативи на кшталт «дематюкації» мають зворотній ефект і фактично добивають політичні рейтинги. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

Коментуючи ініціативу нардепа Ольги Богомолець щодо «дематюкації» України, наш співрозмовник зазначає наступне: «У нас така система «законотворчості», яка працює не для того, щоб зробити щось корисне для суспільства чи надати преференції для розвитку бізнесу, людини тощо. Цього нема. Як правило, народні депутаті створюють такі законодавчі акти або роблять в законодавчих актах такі ніші, які б давали за рахунок корупційної складової отримати якісь дивіденді, користь, зробить якісь преференції для лобістів, які платять за це кошти».

За словами експерта, з огляду на те, що сьогодні триває передвиборча кампанія, нардепи піднімають гасла, які в суспільстві сприймуть чи з посмішкою, чи з осудом, але все рівно резонансні.

«Це схоже на те, як піднімають рейтинг артисти: політики створюють для себе скандальну ситуацію: чи хтось з ким спав, чи хтось розлучився. І суспільство одразу такі теми починає обговорювати. І ось ця ініціатива Богомолець і створена для того, щоб привернути увагу до якоїсь мертвечини, до якоїсь вже забутої теми і до тих політиків, про яких суспільство вже не те що почало забувати, а вже й не сприймає нормально з огляду на те, що сьогодні новий президент, нова політика, нові люди і нова активна позиція у суспільстві. Дуже багато і волонтерів, і громадських діячів у регіонах, які почали проявляти свою активність, висуваючись у народні депутати. І оскільки ця маса людей активного громадянського суспільства вийшла на поверхню, то це фактично привело до того, що ціла плеяда старих політиків, які нікчемно вели себе у цьому скликанні ВР, щоб привернути увагу, зробили от таку ахінею», - пояснює наш співрозмовник.

За словами Петриченка, подібні ініціативи мають зворотній ефект і фактично добивають політичні рейтинги.

«Це як філософський закон, боротьба двох протилежностей: одно вмирає, друге розвивається. Але заперечення вже йде. Тому я вважаю, що це такій дурний піар, який навіть не вартий уваги суспільства», - резюмував Петро Петриченко.