Економіст: Українські банки «підживлюють» не зовсім те, що треба
09.07.2019 09:21

Вкладники українських банків - це або оптимісти, або відчайдухи. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами нашого співрозмовника, українські банки час від часу банкрутують, тому що вони не можуть виконувати свою роботу і підживлювати кредитами економічну діяльність.

«Коли гроші зберігаються у банках, гроші в теорії працюють на економічну систему. Повинно так бути. А у нас банки підживлюють споживчу діяльність - все, що завгодно, окрім основної своєї функції», - зазначає економіст.

«Теоретично, якщо є вклад у банку, то цей вклад потім перетворюється на кредит для підприємця, який створює якесь благо, або у кредит для споживача, який купує якісь товари чи послуги, що відповідно створюють попит», - пояснює Боярчук і додає, що «в нашому випадку ця ситуація працює не зовсім так».

«Підприємці через високі відсоткові ставки, як правило, позичають для якихось обігових потреб, грубо кажучи, закрити якусь дірку у ліквідності, а інвестиційні проекти - або за рахунок власних коштів, або інвестиційних програм, різні є варіанти, але не через банківські установи. Крім того, коли починають споживчі кредити, то частина з цих ресурсів стимулює не виробництво, а саме імпорт, а це певна девальваційна тенденція», - зазначає наш співрозмовник.