Політолог про скандальний «телеміст»: Зеленському треба було звертатися не до Путіна
09.07.2019 09:57

На «телеміст» з РФ треба реагувати, посилаючись на українське законодавство і враховуючи той факт, що в Україні російські телеканали заборонені для офіційного доступу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи звернення Президента України Володимира Зеленського до голови Кремля з приводу ініціативи одного з телеканалів провести «телеміст» між Україною та Росією, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Ця заява, на мій погляд, немає відношення до реальній ситуації, тому що у кожної заяви є свій адресат. В даній ситуації Зеленський звернувся до Путіна, а насправді треба було звертатися в першу чергу до українських телеканалів і запитувати, навіщо вони погоджуються на такий телеміст. Адже позиція Росії зрозуміла, і вона не нова: вся та пропаганда, яка лилася роками на РосТБ, нікуди не зникла, і в даному разі йдеться про ініціативу перенести цю російську пропаганду тепер і на український телеканал через суспільний телеміст».

На думку політолога, заява Володимира Зеленського не стосується самої суті питання.

«Я так розумію, що Зеленський перерахував учасників Нормандського формату, і Росія хоче зняти з себе відповідальність: адже оскільки з нею говорять і запускають у внутрішній інформаційний простір в Україні, то значить, вона вже і не такий агресор. Далі почнеться вся ця хвиля, що ми один братський народ, і що це США хочуть посварити Україну і Росію. Це тема, яка звучить роками на російському телебаченні. Ну і все», - констатує Олеся Яхно.

«Можливо, будуть прийняті якісь інші кроки на рівні СНБО, тому що у нас є закон про деокупацію і реінтеграцію Донбасу, де Росія вказана суб'єктом агресії, де вказана дата агресії - це 20 лютого, коли починались кроки по анексії Криму. У нас заборонені російські телеканали для офіційного доступу. То в цьому сенсі треба реагувати, посилаючись на українське законодавство і на цю ситуацію. І тут ми подивимось, якою буде реакція Зеленського, тоді можна буде говорити більш чітко», - резюмувала наша співрозмовниця.