Експерт про «тарифне» рішення: Це все одно, що апелювати щодо незаконності курсу гривні
11.07.2019 11:31

Не можна юридично відміняти економічні механізми заднім числом. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, останнє рішення Апеляційного суду про те, що тарифи на газ булі незаконні з 2016 року, - це не більше, ніж елемент передвиборчого піару відповідної політичної сили, яка добилася цього рішення.

«По-перше, це рішення не остаточне, очевидно, що буде апеляція до Верховного суду. По-друге, підвищення тарифів відбувалось не просто механічно - взяли і підвищили, воно відбувалось на основі рішення Кабінету міністрів з погодженням з Національною комісією регулювання електроенергією. Тому це було рішення, яке прийняли на законних підставах і на основі економічного обґрунтування», - пояснює аналітик.

За словами експерта, «апелювати заднім числом щодо економічного обґрунтування - це все одно, що апелювати до того, що незаконним є сьогоднішній курс гривні».

«Я б порадив не надто серйозно сприймати це рішення, а лише як черговий елемент піар-кампанії напередодні дострокових парламентських виборів, щоб підняти свій рейтинг і паралельно опустити рейтинг політичній сили діючого прем'єра», - констатує Новак.

Інше питання, продовжує наш співрозмовник, наскільки реально обґрунтованим було рішення щодо запровадження формули «Роттердам+».

«В той же час, всі ті дії тоді були здійснені в межах діючого законодавства. Тому це лише політична відповідальність попереднього уряду, який запровадив формулу «Роттердам+», і діючого уряду, який 3 роки працював в рамках цієї формули, не відміняв її і не виставляв зустрічного економічного обґрунтування про те, що «Роттердам+» не має права на існування, і не запропонував іншої альтернативи. Відповідальність може бути лише політична керівництва діючого уряду і попереднього уряду. А юридично відміняти економічні механізми заднім числом - такого нема, не було і не буде», - резюмував експерт.