Чи «з'їсть» Тимошенко Зеленського, якщо стане прем'єром
18.07.2019 10:44

У Зеленського буде не так багато варіантів щодо того, з ким створювати коаліцію. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, експерт ГО “Слово і Діло”, кандидат філософських наук Валентин Гладких.

Коментуючи інформацію про те, що лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала політичній силі «Слуга народу» створити парламентську коаліцію без представників попередньої влади, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, це залежить від того, скільки голосів за результатами виборів набере «Слуга народу» і «Батьківщина». По-друге, від того, наскільки голоси «Батьківщини» будуть важливі для того, щоб сформувати більшість у парламенті для «Слуги народу». По-третє, від того, які задачі буде ставити перед собою Зеленський, а відповідно і пропрезидентська фракція у ВР».

За словами політолога, навіть якщо «Слуга народу» набере більшість, все одно дехто спонукатиме партію до утворення коаліції для того, щоб розподілити відповідальність і вирішити кадрові питання.

«Посилаючись на останні дані соціології, у Зеленського буде не так багато варіантів щодо того, з ким створювати коаліцію, і йому доведеться все-такі готуватися до дискусії з Юлією Володимирівною», - каже Гладких.

«Треба усвідомлювати, що кадровий потенціал у «Слуги народу», особливо на першому етапі, буде достатньо обмежений. Безумовно, тут Тимошенко може бути достатньо корисним партнером. Якщо вони захочуть реалізувати свій амбітний план і поміняти Конституцію, то їм буде треба не 226 голосів, а 300 голосів. А така ідея у них є. Після всього того, що сталося з українською Конституцією, не завадило б нарешті припинити її ґвалтувати і створити нову Конституцію, яка б відповідала новим вимогам. Ну і зрештою від Зеленського і від парламенту люди будуть вимагати якихось рішень, позитивних змін, і я думаю, що тут би досвід Тимошенко не завадив», - каже співрозмовник видання.

Також експерт наголошує на тому, що Тимошенко краще мати серед друзів, а не серед ворогів.

«Тимошенко пережила, здається, всіх своїх політичних опонентів», - додає Гладких.

Експерт також звертає увагу на ще один момент.

«Існує багато спекуляцій на тему: якщо Тимошенко піде в коаліцію, то це буде ситуація, як свого часу між Ющенком і Тимошенко. Це абсолютно хибне розуміння ситуації, тому що в той час у Тимошенко була найбільша фракція у парламенті, на яку вона спиралася, коли була прем'єр-міністром, а у Ющенка була значно менша фракція, що власне кажучи, дозволило їй бути сильним прем'єром з величезною кількістю повноважень. І це дозволяло їй значно менше озиратися на президента», - каже наш співрозмовник.

На думку політолога, в цій Раді подібного не буде, адже домінуватиме «Слуга народу».

«Батьківщина», якщо увійде у коаліцію, все одно буде молодшим партнером. І якщо Тимошенко призначать прем'єром, то ситуація буде докорінно відрізнятися: вона змушена буде постійно озиратися на Зеленського і нічого зробити не зможе. На те також треба зважати, бо це не той випадок, коли Тимошенко в якості прем'єра може «з'їсти» Зеленського в якості президента. Це абсолютно інша історія», - додає аналітик.

«Якщо вони будуть мати спільну мету, то можна не сумніватися в професійних якостях Тимошенко. А якщо у них не буде спільної мети, а буде тільки бажання ділити потоки, то тоді вся ця дискусія не має ніякого значення, і це все закінчиться скандалом і розвалом з усіма наслідками для учасників», - резюмував експерт.