ЗМІ: Березкін-молодший у Сумах агітує за себе обіцянками про 2 га землі у Кіровоградській області
18.07.2019 11:54

З досягненням 18-ти років кожен громадянин України має право на безкоштовне отримання п'ятьох ділянок землі. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га. Отримати ж таку ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни, і це не залежить від місця проживання. Для її приватизації необхідно знайти вільну ділянку. І залежно від того, де вона знаходиться – в межах міста, села, або району, в ті органи самоврядування і потрібно звертатися. Такі умови та права громадян передбачає, зокрема, пункт 121 Земельного кодексу України, нагадує Інтернет-видання «Відкрита Україна».

Знаючи всі ці особливості земельного законодавства України, син депутата Станіслава Березкіна, який балотується у народні депутати по 157 виборчому округу м. Сум, роздає щедрі обіцянки своїм потенційним виборцям. Про це повідомляють самі містяни, зазначає видання.

«Зокрема, агітатори Березкіна відкрито збирають заяви сумчан, які хочуть отримати по 2 га землі. Списки з особистими даними охочих формують в "палатках" кандидата на вулицях міста та у штабі. Але так, як округ у Березкіна-сина міський, то сільськогосподарських земель, які можна було б приватизувати та здавати фермерам в оренду, немає», - йдеться в повідомлені ЗМІ.

«Натомість є люди, які завжди раді будь-якій можливості отримувати додатковий дохід. А в самого Березкіна-молодшого є батько - чинний депутат та мажоритарник 100 округу Кіровоградської області. На відміну від сина, батьківський округ суто сільський. Саме тут розташовуються сотні тисяч гектарів земельних ділянок, які обробляють дрібні, середні та великі фермери. І сам Березкін має тут досить значні земельні активі, які орендує через фірми-прокладки та "ручних" фермерів у людей за безцінь», - пише «Відкрита Україна».

Разом з тим, далеко не всі землі 100 округу розпайовані чи приватизовані. Є ще чимало "вільних" територій, за які у буквально сенсі цього слова борються місцеві селяни, котрі не мають жодного гектара.

Сільські жителі Кіровоградщини штурмують свої сільради з вимогами та проханнями про виділення цих 2 га, проте отримують відмови. Паралельно, місцеві органи влади постійно виставляють на аукціони оренди сотні гектар, підкреслює видання.

Так, у с. Добрянка Вільшанського району на право оренди було виставлено нещодавно понад 22 га землі з цільовим призначенням - ведення сільського господарства.

У селах Добровеличківського району за останні декілька місяців на аукціон було виставлено ще понад 385 га землі. І так чи не в кожному районі області: Компаніївському, Новоукраїнському, Бобринецькому тощо.

«Тож саме ці землі Кіровоградської області Березкін-молодший і обіцяє роздати жителям м. Сум у разі своєї перемоги. Він відверто говорить, що кіровоградські ґрунти — найкращі та найродючіші, і у сумчан "не буде проблем зі здачею їх в оренду фермерським господарствам". Звичайно, що для здійснення цієї обіцянки Березкін-старший також має перемогти на виборах по 100 виборчому окрузі», - резюмує Інтернет-видання «Відкрита Україна».