Парламентські вибори-2019: чи доведеться розбавляти коаліцію ще однією або двома фракціями
22.07.2019 12:18

Партії, які взяли більше 2%, отримують державне фінансування, і в цьому сенсі високий результат партії Шарія є доволі дивним. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

На думку нашої співрозмовниці, результат виборів за партійними списками був абсолютно прогнозований.

«Результат прогнозований як з точки зору партій, які мали шанс подолати передвиборчій бар'єр, так і безпосередньо кількісно, мені здається, було прогнозовано по кожній партії», - каже політолог.

За словами аналітика, непрогнозованість залишається в мажоритарних округах.

«Здивували попередні результати по Києву. Подивимось по всій Україні. Це важливо з тієї точки зору, чи вдасться створити однопартійну більшість партії «Слуга народу», що, скоріш за все, вже не вдасться, але від тієї кількості мажоритарників, які прийдуть від партії, а також, можливо, самовисуванці можуть приєднатися, залежить, чи доведеться розбавляти коаліцію ще однією фракцією, чи двома фракціями», - додає Яхно.

Також, за словами експерта, неочікуваними були результати партій, які не подолали 5%-й бар'єр, але набрали або великий, або малий відсоток.

«Наприклад, ми знаємо, що та ж партія Гриценка набрала всього 0,7%, а партія Шарія набрала 3,1%, що досить багато. І в цьому сенсі партії, які отримали більше 2%, вони отримують державне фінансування. В цьому сенсі високий результат партії Шарія мене здивував», - каже наша співрозмовниця.