Вакарчуку сьогодні краще не йти в коаліцію. І ось чому
24.07.2019 11:55

Запросивши до коаліції партію «Голос», «Слуга народу» таким чином зможе розділити відповідальність і, можливо, нейтралізувати майбутнього опонента. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політичний експерт, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

Наш співрозмовник не виключає можливості створення в новому українському парламенті монокоаліції, адже це дозволить Володимиру Зеленському і партії «Слуга народу» розділити політичну відповідальність. Наприклад, з партією «Голос».

«Запросивши до коаліції Вакарчука, партія-лідер таким чином зможе розділити відповідальність і, можливо, нейтралізувати майбутнього опонента. Натомість Вакарчуку зовсім не обов'язково сьогодні йти в коаліцію, краще чекати, поки нова влада почне робити помилки, а сам Вакарчук отримувати від цього електоральні бонуси. Адже ані «Європейська солідарність», ані «Батьківщина» в парламенті не мають значних перспектив для росту, враховуючи антирейтинги своїх лідерів», - зазначає експерт.

Тому, додає аналітик, цілком можливо, що у новому парламенті буде саме однопартійна більшість.

«Власне це навряд чи можна назвати коаліцією, хіба що до неї долучаться окремі мажоритарники-висуванці, і тоді це буде більшість партії «Слуга народу» і безпартійних мажоритарників, або представників дрібніших політичних сил», - пояснює Юсов.

На думку нашого співрозмовника, з одного боку, це шанс на втілення реформ і швидких змін в країні. З іншого боку, це колосальна відповідальність і ризики щодо демократії.

«Поки що ми плану реформ не бачимо і навіть кадрові пропозиції чітко не окреслені. З цього складається враження, що якщо плани і створюються, то зараз десь на колінах, і якість їхнього втілення не гарантована. А от перші дзвіночки по кадровим призначенням по регіонах, як ми бачили, не вразили. Діяльність правоохоронних органів по відношенню до іноземних інвесторів не вразили. Тому поки що більше питань, ніж відповідей», - додає Андрій Юсов.