Кушнірук про створення коаліції: Це непоганий шанс позбавитися залежності від олігархів
24.07.2019 12:30

Людей переконали у тому, що з'явиться добрий цар, і покращення життя відбудеться тут і зразу. А в економіці все працює не так. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, з юридичної точки зору «Слузі народу» коаліція не потрібна.

«Партія, яка має більшість голосів в парламенті, повинна брати на себе відповідальність за все, що відбувається, самостійно, не перекладаючи на когось. Для Зеленського і його команди, можливо, має сенс брати в коаліцію «Голос», щоб зробити вигляд, що вони проєвропейські. Таким чином вони матимуть підтримку з боку того електорату, і це певною мірою має розбивати можливості, які є у лобістів у самій фракції. Йдеться про тих, хто представляє інтереси того ж Коломойського, наприклад, Пінчука та інших постатей. От цей фактор може мати сенс для них з точки зору доцільності створити коаліцію, при тому, що потреби в ній фактично не існує», - констатує експерт.

За словами економіста, якщо партія «Слуга народу» наважиться на створення коаліції, то в цьому випадку вони позбавляться надзвичайної залежності від олігархів.

«Хоча тут потрібно розуміти, що ні для кого не є секретом існування впливу Пінчука на Вакарчука. Тут питання, в якій мірі він зможе позбутися впливу, бо сам Вакарчук не зможе повною мірою бути самостійним», - додає аналітик

В той же час, продовжує Кушнірук, створення самостійної більшості - це позитивний крок.

«Ми отримуємо вперше в історії України ситуацію, коли не буде потреби з кимось домовлятися, і можна буде доволі швидко, фактично в режимі штампування, ухвалити ті рішення, які вони захочуть робити. Вони можуть бути волюнтаристськими або являти собою спробу переписати все під себе. І тут є ризик. Але насправді багато хто не усвідомлює рівень ризиків для них самих, коли виявиться, що дива немає, адже в економіці все має сою закономірність. Якщо ми подивимось на такі країни, як Сінгапур тощо, то там це відбувається за рахунок того, що спочатку формуються підвалини, темпи зростання невеликі, і поступово у випадку зацікавленості інвесторів може виникнути ситуація, коли темпи економіки почнуть зростати швидше. Але лише за наступні 5 років можуть поступово збільшитися темпи росту за умови правильної політики», - зазначає експерт.

«Тому тут є питання, що за півроку рівень підтримки може суттєво впасти, бо населення, яке голосувало за Зеленського, переконали, що проблема лише в політичній волі. З'явиться добрий цар, який змінить поганого царя, і покращення життя відбудеться тут і зразу. А в економіці, на жаль, це не так», - резюмував Борис Кушнірук.