Треба терміново приймати виборчий кодекс. Політолог розповів, що не так з виборами в Україні
25.07.2019 09:21

Дочасні парламентські чи президентські вибори мають проводитися тільки за умови серйозної політичної кризи. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

За словами нашого співрозмовника, вибори в Україні проводяться з точки зору політичної доцільності, а не дотримання закону, і це не дуже добра практика.

«Я думаю, що насправді найближчим часом нам треба приймати виборчий кодекс, прописувати в Конституції питання щодо дат проведення виборів. І тільки в екстрених випадках, якщо говорити про місцеві вибори, якщо хтось пішов у відставку, або якщо сталася якась біда, - треба проводити вибори мера. А дочасні парламентські чи президентські проводяться тільки у випадку, якщо є серйозна політична криза», - пояснює аналітик.

За словами політолога, подібна практика існує у всіх країнах розвинутої демократії.

«У нас, на жаль, все по-іншому. Як правило, кожен президент хоче провести парламентські вибори, щоб мати свою більшість. Зараз Зеленському це вдалося. Побачимо, чим це все закінчиться», - додає Віталій Бала.