«Дивовижне звільнення» Єфремова. Правозахисник розставив всі крапки над «і»
25.07.2019 09:45

Влада в Україні змінилася, тиск ослаб, і судді мають можливість приймати правосудні рішення. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи звільнення колишнього регіонала Олександра Єфремова, який кілька років перебував у СІЗО, наш співрозмовник зазначає наступне: «Єфремова звільнили тільки зараз, тому що був контроль і тиск на суди з боку попередньої влади. В багатьох випадках, наприклад, як у справі Коцаби, справі 2 травня в Одесі, судді навіть брали самовідвід, тому що розуміли, що прийдеться приймати не правове рішення під тиском СБУ чи Адміністрації президента. В даній ситуації змінилася влада, цей тиск, принаймні, ослаб, і тому судді мають можливість приймати правосудні рішення».

З іншого боку, продовжує Чемерис, такого плану рішення приймає Конституційний суд.

«Україна нещодавно ухвалила рішення про безальтернативне утримання під вартою людей, яких звинувачують за декількома статями Кримінального кодексу - це так звана особлива частина Кримінального кодексу, ст. 114, там існував в процесуальному кодексі виключно один запобіжник – утримання під вартою. Конституційний суд сказав, що це не конституційно, і мають бути інші запобіжні заходи. І вже після цього рішення суди, які розглядають ці справи, почали чинити відповідно до правосуддя. І це стосується не тільки справи Єфремова, але й низки інших рішень, коли суди змінюють запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт або особисте зобов’язання, тобто такі, що не пов’язані з арештом», - додає правозахисник.