Політолог: До нової Ради не потрапили не тільки «гречкосії», але й достатньо досвідчені депутати
26.07.2019 08:34

Навряд чи 9-а Верховна Рада пропрацює повний період своїх повноважень. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів кандидат політичних наук, політичний експерт, журналіст Євген Магда.

За словами нашого співрозмовника, через те, що на нинішніх парламентських виборах українці обрали нові обличчя, «до Верховної Ради не потрапили достатньо досвідчені депутати, а не тільки ті, хто роздавав пайки».

«На цих виборах партія «Слуга народу» набрала найбільше число голосів сукупно за партійними списками і за мажоритарними округами. Вони взяли 2/3 мажоритарних округів. Це серйозний успіх. Але я думаю, що цей успіх обумовлений, по-перше, високим рейтингом президента Зеленського і його підтримкою своєї партії. По-друге, тим, що протягом тривалого часу нашим громадянам пропонували «зробити їх всіх».

Таким чином, зазначає експерт, простежується загальний тренд популізму і обіцянок.

«Слуга народу» як політична сила не має своєї політичної історії, і, відповідно, їй легко, тому що її нема за що критикувати. Тому вона зараз пройшла до Ради і отримує там більшість, і разом з цією більшістю отримає відповідальність за долю України, яку їй доведеться реалізовувати. Як вони будуть реалізовувати і як на це будуть реагувати громадяни, - це справжній виклик», - додає політолог.

«Я насправді достатньо скептично ставлюсь до того, що 9-а Верховна Рада пропрацює повний період своїх повноважень. Я думаю, що будуть дострокові вибори. Але спочатку їм треба все-таки стати народними депутатами, прийняти присягу і починати працювати й приймати рішення. Оновлення депутатського корпусу в цьому скликанні на 80%, це, з одного боку, звичайно, плюс, але є й мінус, тому що буде спокуса фракції з гарантованою більшістю ухвалювати рішення за принципом: хапай мішки, вокзал рушає. Але є відома фраза, що демократія - це процедура. І з цього теж потрібно виходити», - додає наш співрозмовник.