Політолог про створення росканалу: У нас небагато шансів переграти росіян на їхньому ж полі
31.07.2019 08:46

Україні варто було б зосередитися на створенні не російськомовних, а англомовних, франкомовних або іспаномовних телеканалів. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи заяву заступника глави Офісу Президента України Кирила Тимошенка про те, що в Україні для посилення позицій країни в інформаційній боротьбі буде створений всесвітній російськомовний канал, наш співрозмовник зазначає наступне:

«По-перше, мені здається, що у нас небагато шансів переграти росіян на їхньому ж полі.

Наскільки може бути доцільним запровадження такого телеканалу, саме російськомовного? Мені навіть важко собі уявити, скільки грошей, ресурсів для цього треба, і який має бути контент, щоб він перебив те, що виготовляють росіяни у великій кількості», - зазначає політолог.

«По-друге, я вважаю, що така ідея мала б базуватися на кінцевій меті, тобто для чого це робиться. Якщо для стримування російської пропаганди, тоді має бути чітко визначено, який там буде контент. Якщо він буде новинний, то я сумніваюсь, що він зможе якось в силу ресурсів бути кращим. Якщо розважальний - я також не бачу в цьому якогось сенсу. Тобто мені здається, що це не те питання, яке має бути в порядку денному першочергових завдань. Тим більш, що у нас є телеканали, які російською мовою ведуть своє мовлення», - додає аналітик.

За словами експерта, Україні доцільніше було б зосередитися на створенні англомовних, франкомовних або іспаномовних телеканалів, бо це дозволило б світові побачити те, що дійсно відбувається у нашій державі.

«Я думаю, що треба якось презентувати Україну, а тягатися з Росією в цей час якщо не безперспективно, то проблематично. До того часу, поки у нас не буде розвинута економіка, поки у нас не буде успішна країна, це буде виглядати лише як спроба розміщувати на такому каналі російськомовний контент», - додав співрозмовник видання.