Політолог: Боюся, що новий Уряд буде сформовано за принципом «чого бажаєте?»
16.08.2019 09:45

Ми хочемо керувати державою, як це нібито робить Трамп через власний Твіттер. Але ми бачимо тільки вершину айсбергу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Співрозмовник видання висловлює свої побоювання щодо того, що новий Уряд в Україні може бути сформовано за принципом «чого бажаєте?».

«Як на мене, зараз Україна визначається з тим, за якою філософією формуватиметься нова влада. Чи це буде філософія «чого бажаєте?», згідно з якою у виконавчі структури набиратимуть відповідних людей-виконавців, які будуть вишукуватися по струнці. Чи все ж таки нові очільники держави сформують філософію, коли вони будуть залучати до державного управління людей, які продукують думку, національно орієнтованих, здатних сформувати власну позицію, актуальну до викликів часу», - каже політолог.

За словами аналітика, через інституційну слабкість держави, відсутність політичної культури та низький рівень моральної планки тих, хто опиняється біля управлінського керма, наші спроби копіювати «трампівські зразки» виявляються доволі невдалими.

«Ми копіюємо західні зразки, дивлячись на Трампа, який нібито керує державою через власний Твіттер. Насправді ми бачимо не те що вершину айсбергу, а лише крижинку на цьому айсбергу. Насправді США керуються інституціями, які контролюють безпеку і ефективність функціонування держави. І це загрозлива тенденція. Нам видається, що ми через медіа, через соціальні мережі здатні замінити ефективне функціонування держави», - констатує Даниленко.

За словами співрозмовника видання, «Держава у смартфоні» - це лише гарна метафора, сутність якої не полягає у тому, що все відбуватиметься у віртуальному просторі.

«Звичайно, ніхто не заперечує прогрес, і ми рухаємося у тому напрямку, що IT-технології будуть нам допомагати у вирішенні повсякденних питань, у питаннях взаємодії громадянина і держави. Але чи можна таким способом запроваджувати культуру відносин між реальними людьми через соціальні мережі, залишаючи на маргінесах такі обов'язкові для людського суспільства умови, як відповідальність, моральні принципи, цінності, стандарти, незмінні умов людські взаємодії?.. Це теж є загрозливою тенденцією, яка посилюється в зв'язку з тим, що біля керма держави виявилися люди з медійним мисленням», - резюмував Сергій Даниленко.