Держава втратила контроль над ситуацією АЧС: «горять» ключові підприємства галузі
19.08.2019 17:16

Держава втратила контроль над ситуацією АЧС: «горять» ключові підприємства галузі. Про це йдеться в журналістському розслідуванні порталу «Політдейт».

«Офіційно ветеринарна служба реєструє лише поодинокі випадки АЧС, й ті, переважно, в приватному секторі. Неофіційно лише за останні кілька місяців відбулося близько 10 спалахів АЧС на середніх та великих свинокомплексах України. А загальні збитки від АЧС в Україні тільки за останні роки склали понад 2,1 млрд. грн.» - говориться в публікації.

«Бізнес, намагаючись мінімізувати збитки у разі виникнення захворювання, вирішує це питання «по-своєму». У багатьох випадках: після встановлення наявності вірусу на підприємстві просто відбувається швидкий розпродаж товарного поголів’я на м’ясокомбінати за пів ціни. Протягом 3 днів (не більше) біля ферми вишиковується колона так званих «стерв’ятників», які за 50% від ціни забирають всю “здобич” і зникають у «невідомому напрямку». Завантаження тварин відбувається і вдень, і вночі. Для довідки: щоб вивезти за 3 дні середню ферму з кількістю 2500 свиноматок або 35000 свиней одноразового утримання, необхідно близько 50 одиниць автотранспорту щоденно (фури та буси облаштовані для перевезення тварин)! Таку концентрацію техніки та переміщення такої кількості тварин по дорогам всеукраїнського значення неможливо не помітити. Ще дивніше, що відповідними державними структурами, в порушення законодавства, але без проблем видаються ветеринарні документи цим «стерв’ятникам» на транспортування потенційно небезпечних тварин з області в інші регіони — фактично на розвезення чуми Україною. В цьому випадку очевидні корупційні мотиви» - вважають журналісти яким вдалося поспілкуватися з кількома власниками та робітниками постраждалих підприємств.

За даними журналістів реальна кількість випадків АЧС за останні 18 місяців в крупному промисловому секторі склала не менше 30. При цьому постраждали такі флагмани свинарства як ТОВ «Золотоніський бекон», ТОВ «Агропродсервіс», ТОВ «Аграрна компанія 2004», ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», «Фрідом Фарм Бекон», «Нива Переяславщини» та інші.

З поміж цілої низки отриманих в результаті дослідження матеріалів випливають цікаві факти як наприклад, «цікаво, що п’ять із шести виробництв із нашого списку об’єднує спільний постачальник кормів – компанія «Каргілл». В деяких випадках компанія була основним постачальником, а в деяких (таких, наприклад, як ТОВ «Аграрна компанія 2004» та ТОВ «Фрідом Фарм Бекон») вона прийшла за місяць до спалаху АЧС. Ще дивнішим виявився той факт, що в усіх 5 підприємствах робота з поставки кормів тривала не більше 6 місяців! В єдиній компанії зі списку (ТОВ «Нива Переяславщини») не вдалося встановити факт присутності «Каргілл» в складі постачальників корму».

«Поки що складається враження, що хтось зацікавлений в тому, щоб кількість спалахів АЧС росла в геометричній прогресії, замість того, аби визнати офіційно факти та на законодавчому рівні прийняти низку законів, що дозволили б взяти ситуацію під контроль. Чиясь діяльність чи бездіяльність сприяє безконтрольному поширенню АЧС та втягуванню України в темряву безпросвітної міжнародної блокади. Адже країна, що має офіційний статус АЧС, позбавляється права на експорт своєї продукції зі свинини за межі країни. Крім того, неконтрольоване поширення АЧС в країні дає підстави Міжнародному Епізоотичному Бюро (МЕБ) закривати експорт будь-якої сільськогосподарської продукції, в тому числі і зерна, яке може бути переносником вірусу АЧС із дикої фауни. І цим правом можуть скористатися «конкуренти» України на міжнародній арені в сфері зернового та земельного ринку».

При цьому, «надвеликим транснаціональним гравцям лише на руку ситуація, коли напередодні відкриття ринку землі (команда президента обіцяє це зробити до кінця року) в Україні трапиться катастрофічне падіння ціни на аграрні активи, а з нею й на землю .

А, наразі можна констатувати, що держава не лише не демонструє будь-якої ефективності в боротьбі з АЧС в Україні, але й втратила контроль навіть за статистикою в галузі. При цьому зовнішні гравці та великі міжнародні корпорації можуть бути зацікавлені в руйнуванні аграрного (продовольчого) суверенітету України напередодні запровадження ринку землі з метою її максимального здешевлення» - йдеться в розслідуванні.