Майнові декларації: податківця звинувачують у недостовірно вказаній інформації
20.08.2019 21:15

За інформацією НАЗК з 1 січня по 31 березня 2019 року до Реєстру народними депутатами та чиновниками було подано 822 869 щорічних декларацій за 2018 рік. Однак чи відображаються у документах всі доходи та майно декларантами? Згідно чинного законодавства за подання недостовірної інформації передбачена відповідальність. Але дехто цим особливо не переймається, повідомляє uainfo.org.

Орест Вітик працює заступником начальника Головного управління ДФС у Львівській області. У його підпорядкуванні підрозділ, що забезпечує обслуговування адміністративних будинків ГУ ДФС у Львівській області, а також ДП ВСЦ "Сервісний центр", пишуть "Подробности".

Їздить на роботу або у власних справах чиновник не громадським транспортом чи автомобілем ВАЗ-2101 1972 року випуску (яким володіє згідно декларації), а на недешевих машинах: Mercedes-Benz V-Class або BMW X5 (яких аж дві одиниці). Ці транспортні засоби належать ТОВ "Аурум-Сіті", співзасновником якої є Ірина Вітик – дружина державного посадовця. Раніше придбані авто були у ПП "Профішел".

Але цікавим є те, що підприємство офіційно не імпортувало і не купувало транспортні засоби. З чого випливає висновок: завезено їх було контрабандним шляхом (нині це є предметом кримінальних проваджень). Орест Вітик "призабув" внести до деклараціїне лише авто, а й корпоративні права на ряд компаній, що належать дружині.

Загалом це дуже схоже на конфлікт інтересів, адже чоловік "контролює" сплату податків з бізнесу не лише дружини, а й свого батька – Вітика Дмитра Івановича, засновника та власника ПП "Мега-Тех". Компанія займається будівництвом, нещодавно одна із запланованих забудов викликала шквал обурення львів’ян.

Спритність львівського податківця цим не обмежується, адже зі зміною влади в Україні у нього виникла ідея просунутись по службі. Таку послугу оцінили у один мільйон доларів. Вирішити справу обіцяє Юрій Криган донедавна працював головним державним ревізором-інспектором в ГУ ДФС у м. Києві.

До цього встиг побути помічником-консультантом у народного депутата-регіонала, свого земляка (обоє з Чернівців) Миколи Романюка. Нині Юрій Криган позиціонує себе найбільш довіреною особою нового голови ДПС Сергія Верланова та афішує прайси на державні посади у податковій структурі, всіляко рекламуючи свої послуги у вирішенні кадрових питань та не тільки.

Ореста Вітика це не злякало, попри те, що за минулий рік разом з дружиною вони отримали трохи менше 2,5 мільйонів, але … гривень. Щоправда у Ірини Вітик згідно все тієї ж декларації 450.000 гривень заощаджень. Хоча і цього не вистачає навіть на половину необхідної суми. Може Орест Вітик "забув" зазначити у декларації ще якісь свої доходи, наприклад, виграш у лотерею, знаходження скарбу або інші родинні заощадження.

Тож недостовірні відомості у декларації, використання контрабандних авто, наявність конфлікту інтересів через "опікування" податківцем бізнесом своєї родини – невже саме таким здібностями має володіти майбутній керівник податкової служби області на посаду якого претендує Орест Вітик?

Чи чекає чиновника-податківця звільнення та покарання за такі дії? Наскільки новостворена Державна податкова служба України готова позбутись "тіньових схем" та їх авторів і учасників? Залишається чекати.