«Гупнули ногою, образилися й пішли»: експерт розповів, якої «газової помилки» припустилася Україна
28.08.2019 11:07

Якщо в України є можливість заробляти гроші, транспортуючи газ, це треба використовувати. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментуючи повідомлення компанії Nord Stream 2 AG про те, що газопровід «Північний потік - 2» побудований на три чверті, і проект виходить на фінальну стадію реалізації, співрозмовник видання зазначає наступне: «Процес будівництва “Північного потоку-2” триває, і ризики залишаються, незважаючи на те, що якісь політики та активісти попередні 3 роки говорили про те, що нічого не запрацює, що втрутяться, допоможуть, санкції накладуть. Але фактично ми маємо ще одне підтвердження того, що в першу чергу треба вміти домовлятися з будь-якими учасниками світового дипломатичного, міжнародного процесу, в тому числі і з Росією, яка б складна ситуація не була».

За словами експерта, якщо є можливість заробляти гроші, транспортуючи газ, це треба використовувати.

«А що робили ми останні 4 роки? Було заблоковано процес розділення «Нафтогазу» і процес ймовірного укладення договору не тільки з «Газпромом», але й з європейськими партнерами. Таким чином, немає окремої компанії, яка буде підписувати договір про транзит газу. І в Росії спокійно сидять: немає компанії - добре, ми собі спокійно рухаємо далі процес «Північного потоку-2». І ми весь цей час в такому режимі жили», - констатує Корольчук.

За словами співрозмовника видання, команда Зеленського намагається змінити ситуацію, що склалася, але «вже запізно».

«За останні 2-3 роки конфігурація змінилася і на європейському ринку: знизився видобуток газу, вони суттєво переглядають свій енергетичний баланс. І не тільки в частині, що вони будуть більше купувати російського газу, а взагалі й стосовно присутності американського газу, який все одно буде потрапляти в невеликих обсягах. І де там місце України? А немає там місця. Ми звідти пішли, не захотіли там бути. Гупнули ногою, образились і пішли», - пояснює аналітик.

«Позиція полягала в тому, що є позиція США. Вони конфліктують з РФ відносно «Північного потоку-2», «Нафтогаз» і Коболев в цьому допомагають США. В результаті ми як держава з глобального переговорного процесу вийшли, а тепер дочекалися того, що вже пізно щось робити», - додає Корольчук.

Тим не менш, продовжує наш співрозмовник, споживання газу в Європі збільшується, в той час як видобуток зменшується, і в будь-якому випадку транзит через Україну буде затребуваний.

«Наша ГТС буде затребуваною навіть з урахуванням «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», тобто ми ще свої 50-60 млрд на наступні 10 років ще будемо мати однозначно. Це не питання Порошенка, Яценюка, Гройсмана, і навіть не питання Зеленського - це не його успіх буде, якщо буде підписано контракт на транзит. Але питання, що буде через 10 років? Ми будемо працювати в цьому коридорі часу у якості європейського партнера, але й доходи ми будемо ділити вже з ним», - додає Юрій Корольчук.