Павловський: Після виборів ми отримали супер-президентську республіку, Рада і Уряд вже не ті
29.08.2019 10:32

Всі найважливіші рішення тепер прийматиме Офіс президента, а парламент і уряд будуть його «законодавчим відділом». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

За словами нашого співрозмовника, в нових політичних реаліях вся відповідальність за прийняття найважливіших рішень лягає на президента і його команду. В той же час прем'єр-міністр буде лише головним менеджером - виконавцем волі і програми президента.

«Після виборів ми по факту маємо не парламентську, а супер-президентську республіку. Тепер всі найважливіші, найпринциповіші рішення - як політичні, так і економічні - будуть прийматися в Офісі президента, а парламент і уряд будуть такими собі виконавчими структурами і законодавчим відділом Офісу президента», - каже аналітик.

Експерт нагадує про те, що згідно з Конституцією, кандидатуру на посаду прем'єр-міністра має запропонувати більшість ВР після того, як буде сформовано коаліцію фракцій.

«До того ж, саме прем'єр повинен вносити до ВР свої кандидатури на посади міністрів. А фактично їх буде вносити Офіс президента: є витік інформації, що президент особисто проводив співбесіди з кандидатами на посади міністрів», - додає Павловський.

На думку експерта, згідно з вимогами, які сформулював Володимир Зеленський одразу після парламентських виборів, прем'єр-міністром України міг би стати радник президента, відомий економіст Олег Устенко.

«Якщо брати того ж Олексія Гончарука, то він під «параметри Зеленського» не підходить: він не економіст за базовою освітою, він є юристом, він закінчував МАУП. Тобто у нас МАУП стає кузнею кадрів прем'єр-міністрів, тому що Гройсман так само, здається, мав диплом МАУП нібито про вищу освіту», - додає співрозмовник видання.