Вишинський, Богатирьова, Портнов. Яку політичну лінію намагається проводити Зеленський?
30.08.2019 09:45

Українське суспільство сьогодні відмовляється раціонально сприймати реальність: результати Революції гідності і всі ті цінності, базуючись на яких українське суспільство боролося проти російської агресії, піддаються ревізії. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Валентин Бушанський.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішній день в Україні склалася надзвичайно парадоксальна і складна ситуація: українське суспільство послідовно і радикально відмовляється оцінювати діяльність Зеленського.

«В цьому відношенні суспільство виступає радикально нерефлексивним суб'єктом. І це радикально контрастує з тим, як громадяни рефлексивно і критично сприймали діяльність Петра Порошенка. Українське суспільство правильно і послідовно критикувало Порошенка, однак зараз послідовно і радикально відмовляється оцінювати діяльність Зеленського», - зазначає аналітик.

За словами експерта, «використовуючи метафори і інфантильні образи, Зеленський намагається уникнути відповідальності за свої слова і будь-які вчинки».

«Президент умисно йде з поля суспільно-політичного оцінювання, критики. Таким чином, ми маємо ситуацію, коли є президент, який нічого не каже українському суспільству, а суспільство намагається вірити Зеленському», - каже політолог.

Співрозмовник видання пропонує розглянути факти, які ставлять під сумнів виправданість довіри громадян до Володимира Зеленського.

«По-перше, ми маємо звільнення Вишинського, звинувачення якого в державній зраді і діяльності на користь РФ було більш ніж обґрунтованим. По-друге, в Україну повернулася Богатирьова, яка опинилася поза фокусом правової уваги. До неї ні у кого питань немає: ані в НАБУ, ані в НАЗК, ані в ГПУ, ані в СБУ, яку очолив пан Баканов. Далі - перетворення Портнова із абсолютно маргінальної особистості на одного з провідних діячів Зе!команди. Адже якщо президент України дослівно повторює заяви будь-якої іншої особи, то це означає в політичному контексті, що ця особа визначає державну політику і вона є членом політичної еліти», - зазначає Валентин Бушанський.

«Виникає питання: куди рухається країна і яку політичну лінію намагається проводити Володимир Зеленський? Якщо ми проаналізуємо ті заяви, які робив президент, починаючи з інаугурації і до останньої заяви, зробленої під час святкування Дня незалежності, то нам надзвичайно складно дійти висновку і дати однозначну оцінку намірам Володимира Зеленського. І в цьому є велика проблема», - резюмував політолог.