Новак пояснив, чому припиняти співпрацю з МВФ немає ніякого сенсу
04.09.2019 12:42

Говорити про те, що Україна в найближчій перспективі зможе дозволити собі припинити співпрацю з МВФ, ще зарано. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи заяву міністра фінансів Оксани Маркарової про те, що майбутня програма з МВФ може стати останньою для України, економіст зазначає наступне: «На сьогодні у нас є діюча програма step-by, яку ніхто не припиняв. Вона діє до кінця цього року, і по ній ми отримали перший транш наприкінці 2019-го, і ще маємо отримати транші на загальну суму $2,3 млрд. Представники команди новообраного президента вже після формування уряду неодноразово заявляли, що Україна буде домовлятися з МВФ про нову, більш довгу програму на більші суми. Фігурували анонси 6-8 і навіть $10 млрд. А ось що буде далі, після цієї нової програми, чи зможе Україна відмовитися від співпраці з МВФ, це покаже тільки час».

На думку експерта, говорити про те, що ми в найближчій перспективі зможемо собі дозволити припинити співпрацю з МВФ, ще зарано.

«Ми повинні зрозуміти дві ключові обставини. Перша - це розвиток економічної ситуації в Україні, чи він дозволить нам відмовитися від співпраці з МВФ. І друге - це розвиток економічної ситуації в світі, чи не буде за цей час чергової фінансової кризи, яка цілком може розвернутися після американо-китайської торгової війни, що вже фактично почалася. Чи зможе Україна вистояти в умовах ймовірної кризи без співпраці з МВФ?», - каже співрозмовник видання.

На думку Андрія Новака, зараз припиняти співпрацю з МВФ немає сенсу.

«Гроші МВФ - це, як мінімум, найдешевші гроші, які може залучити кризова країна, а Україна, на жаль, є і ще довгий час буде кризовою країною. Тому я взагалі не бачу резону говорити про припинення співпраці з МВФ. Можливо, ця заява прозвучала в контексті загальних оптимістичних прогнозів, які зараз звучать від нового уряду про 40% росту ВВП за 5 років», - додає економіст.