Українські авіакомпанії перевозили зброю бойовикам в Лівії, – ЗМІ
05.09.2019 10:03

"Європа Ейр" і "Авіакомпанія "Україна-Аероальянс" могли доставляти зброю в зони бойових дій нелегально.

Про це пише видання News. Згодом про це написали у Фейсбуці Новини, повідомляє UAINFO.

26 липня в Лівії в результаті обстрілу з безпілотника турецького виробництва Bayraktar TB2 по авіабазі Аль-Джуфра були знищені два транспортних літаки Іл-76ТД (UR-CMC і UR-CRP) вантажний української авіакомпанії "Європа Ейр". За документами літаки здійснювали рейс Абу Дабі (ОАЕ) – Лабрак (Лівія).

Про активність українських авіакомпаній в зоні конфлікту в Лівії писали також вітчизняні ЗМІ.

МЗС України ще в червні отримав запит групи експертів СБ ООН 30.05.2019 S / AC.52 / 2019 / PE / OC.145 і від 11.06.2019 S / AC.52 / 2019 / PE / OC.178 щодо здійснення "Авіакомпанія "Україна-Аероальянс" авіарейсів з Анкари (Туреччина) в Місураті (Лівія) з перевезення озброєння і боєприпаси для військових сил "Уряду національної згоди" Лівії. Авіарейси здійснювалися повітряним судном Ан-12БК (UR-CNT) в період з 30 травня 2019 по 3 червня 2019 за допомогою зареєстрованих в Україні повітряних суден Ан-12БК (UR- CAH) і Ан-12 (UR-CGW).

Українські авіакомпанії стверджували, що перевозили гуманітарні вантажі під егідою Червоного Хреста. Однак Міжнародний Червоний Хрест (МКК) спростував інформацію про наявність його вантажу на українських літаках які були обстріляні. Про це повідомив спеціаліст зі зв'язків з медіа "Червоного хреста" Олександр Власенко, який заявив: "Я можу сказати тільки одне: інформація про те, що цей літак перевозив наш вантаж, не є правдивою. На борту літака не було нашого вантажу".

Як пишуть ЗМІ, українські літаки часто вимикали спеціальні сигнали навігації, щоб не бути поміченим і доставляють вантаж в аеропорти, які контролюють бойові угруповання в Лівії, що вказує про перевезення зброї та боєприпасів обом сторонам конфлікту.