Бондаренко: Я не підтримую рішення про звільнення Кличка, і зовсім не через «любов» до нього
05.09.2019 11:46

Київ, як і всі міста в Україні, має бути самоврядним. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат Київради, голова фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

Коментуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів України схвалив подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я не підтримую це рішення, і не тому, що я люблю Кличка. Я лише хочу, щоб Київ, як і всі міста в Україні, був самоврядний».

За словами експерта, згідно зі специфікою конструкції київської міської влади, київська громада обирає міського голову і повний склад Київради.

«Тоді Київська міська рада і київській голова спільно визначаються з виконкомом. Тобто є виконавчий комітет Київської міської ради. А Державна адміністрація повинна бути не така, як сьогодні - Київська міська державна адміністрація, а Державна адміністрація у місті Києві. От так планувалось для забезпечення нормальної юридичної функції контролю за всіма актами місцевого самоврядування і недопущення порушення Конституції та законів»,- пояснює Бондаренко.

Що ж стосується виконання закону України про столицю, то тут, за словами співрозмовника видання, простежуються деякі проблеми, у тому числі і необхідність дотримуватися статуту, погодженого з державою.

«До того ж, міська влада забезпечує фінансування структур, які знаходяться на фінансуванні державного бюджету України: це оборонка, СБУ, поліція, вузи, які фінансуються з державного бюджету, тобто субвенція до київського бюджету в тій частині. Далі є деякі рішення, прийняті на рівні ВР, які мають силу закону. Це, наприклад, забезпечення допомоги киянам, які потребують пільг, визначених на державному рівні. Це є певні відшкодування за користування транспортом певними категоріями громадян, пільги яким встановлені на рівні державної влади. От вони повинні цю частину фінансових ресурсів перекидати на Київ», - пояснює експерт.

За словами Володимира Бондаренка, Державна адміністрація в м. Києві повинна вирішувати загально міські проблеми.

«А що ми маємо сьогодні? Президент призначає в райони людей, які не мають відношення до київської міської ради, і є подвійність цієї посади. Свого часу Олександр Омельченко добився через Конституційний суд унікального рішення: київська міська громада обирає київського міського голову та київську міську раду, а президент зобов'язаний призначити головою Київської міської державної адміністрації особу, обрану київським міським головою. Ось цей дуалізм призвів до того, що ми сьогодні маємо», - резюмував наш співрозмовник.