Українська "Атлантида" претендує на найвищу нагороду Венеційського кінофестивалю
05.09.2019 17:09

4 вересня на 76-му Венеційському кінофестивалі відбулася прем'єра кінострічки "Атлантида" Валентина Васяновича. Фільм - про війну та її наслідки - після 2025 року.

"Атлантида" - це смілива арт-хаузна стрічка, участь у якій взяли лише непрофесійні актори - ветерани АТО, волонтери, солдати ЗСУ і навіть судмедекспертиз.

"Це антиутопія. Про результати війни з Росією. Зрозуміло, ми виграли, але отримали повністю непридатну для життя територію. Головний герой повертається з війни додому. Заводи закриті, інфраструктура знищена, вода отруєна. Він хоче залишитися там і шукає мотивацію, яка його утримає на цій території. Кінець умовно щасливий і дає надію", - розповів режисер стрічки Валентин Васянович.

Автор: Julia Sinkevych / Facebook Валентин Васянович
Валентин Васянович

Виробництво фільму підтримала не лише Державна агенція з питань кіно, але й фонд Олександра Петровського "Солідарність".

"Цей фільм ставить перед світом питання: ЩО БУДЕ після закінчення війни на Донбасі?

Водночас цей фільм представляє нові тенденції у розвитку світового кінематографа. Що й оцінило високе журі Венеційського кінофестивалю, запросивши стрічку для участі в основному конкурсі, - зауважила на прес-конференції в Венеції на острові Лідо представниця фонду Аліна Петровська. - Ми віримо, що фільм стане класикою нового українського кіно. Бо виконаний на найвищому мистецькому рівні.

Представниця фонду Олександра Петровського "Солідарність" Аліна Петровська на прес-пойнті,  Венеційський кінофестиваль
Представниця фонду Олександра Петровського "Солідарність" Аліна Петровська на прес-пойнті, Венеційський кінофестиваль

Ми хочемо показати Європі не картинку війни, а обличчя героїв, які проходять індивідуальний шлях у боротьбі за свою любов, за своє нове життя, у боротьбі за свою пам'ять з якої вже ніхто не забере нашого 5-річного досвіду боротьби за Україну".

Анжеліка, Анжеліка й Аліна Петровські,  Венеційський кінофестиваль
Анжеліка, Анжеліка й Аліна Петровські, Венеційський кінофестиваль

Результати конкурсної програми 76 Венеційського кінофестивалю стануть відомі наступного тижня. Але вже зараз можна сказати про черговий прорив повноформатного українського кіно на міжнародний ринок. При чому - у трійку кінофестивалів класу А - Венеційське Бієннале.

Венеційський міжнародний кінофестиваль — найстаріший кінофестиваль у світі. Проводиться щорічно у вересні на острові Лідо. Головний приз — "Золотий лев".

Творча група кінострічки "Атлантида" під час презентації, Венеційський кінофестиваль
Творча група кінострічки "Атлантида" під час презентації, Венеційський кінофестиваль

"Горизонти" (Orizzonti) є другою за значущістю програмою Венеційського кінофестивалю і проводиться паралельно з головним конкурсом. До участі у цій секції відбирають художні та документальні фільми, які представляють нові тенденції у розвитку світового кінематографа.