Журналіст розповів, якою може бути «ціна» обміну полоненими між Україною та РФ
09.09.2019 12:26

Якщо Україна буде дотримуватися Мінських домовленостей на російських умовах, то це буде не мир, а капітуляція. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів медіа-експерт Юрій Луканов.

Коментуючи обмін полоненими між Україною і РФ, що відбувся в суботу 7 вересня, наш співрозмовник зазначає наступне: «Громадяни, які були політичними в'язнями, і моряки, яких взяли в полон росіяни, - справжні бійці, і, звичайно ж, дуже добре, що вони повернулися додому. Але, аналізуючи ціну цього питання, окрім позитивних емоцій треба також включати логіку. Коли кажуть, що життя людини - це найвища цінність, все правильно. Але коли йде війна, то часто приходиться приймати рішення, через які будь-який керівник може опинитися під вогнем критики».

«Очевидно, Зеленський поставив собі за мету вирішити проблему Донбасу за півроку. Це озвучував міністр закордонних справ Пристайко. Тобто відбуваються якісь кулуарні переговори, і з якою позицією виходить Україна, ми не розуміємо. Нам лише залишається гадати», - додає Луканов.

Наприклад, продовжує експерт, голова РНБО Олександр Данілюк зробив заяву, що Україна може виконати Мінські угоди в односторонньому порядку, бо це їй вигідно.

«Насправді, Росія ніколи Мінські угоди не виконувала, тому що вони були їй не вигідні. І вона вимагала, щоб Україна дотримувалася цих домовленостей на російських умовах. Але якщо виконувати їх на російських умовах, це буде не мир, а капітуляція. Тому і стоїть питання, чи збирається Зеленський в односторонньому порядку виконувати Мінські угоди», - каже наш співрозмовник.

«Якщо це станеться, це трагедія для України, бо ми знов потрапимо під російський вплив зі всіма наслідками. Що це за наслідки? Подивіться, що зараз відбувається в Криму, де репресії, відсутність свободи, жорстке придушення будь-яких проявів протестів тощо. Тому цей факт виглядає як першій крок цілого процесу, і треба ставити питання про ціну цього процесу», - резюмував Юрій Луканов.