Доній про реакцію прихильників Порошенка на обмін: Савченко та ГРУшники їх так не хвилювали
10.09.2019 08:58

Розповсюджуючи інформацію про неадекватність обміну і про «втрати» України в Нідерландському процесі, прихильники Петра Порошенка ставлять інтереси свого лідера вище за інтереси держави. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

На думку нашого співрозмовника, звільняти своїх громадян, які утримуються на території іноземних держав у якості полонених, - це обов'язок будь-якої держави.

«Держава повинна робити все можливе не лише для забезпечення громадян різноманітними послугами, але й для захисту інтересів людини за межами держави. В цьому плані, як на мене, обмін полоненими 7 вересня був правильний. Тим більше, що 20-річне ув'язнення могло стати безстроковим. Ми знаємо на прикладі Клиха, як людину можуть довести до психічно важкого стану, підозрюю, через тортури. Микола Карпюк розповідав, що до нього вживалися фізичні тортури, в тому числі і з електрострумом», - каже експерт.

За словами політолога, розповсюджуючи інформацію про неадекватність обміну і про «втрати» України в Нідерландському процесі, прихильники Петра Порошенка ставлять інтереси свого лідера вище за інтереси держави.

«Під час обміну Савченко на ГРУшників вони так не говорили. Навіть більше: коли були не обміни, а просто передача російських військовослужбовців за часів Порошенка, ніхто про вигідність з державної точки зору не казав. Тобто ми бачимо, що, на жаль, ті люди, які зараз критикують цей обмін, роблять це не просто вибірково, а намагаючись дискредитувати нинішню владу, вихваляючи владу Порошенка. Це абсолютно не об'єктивно», - додає Олесь Доній.

На думку нашого співрозмовника, факт обміну полоненими муж Україною та Росією свідчить про поліпшення стосунків між державами.

«Але якщо Росія не віддаватиме на суд в Нідерланди свідків, то вона просто продемонструє, що приховує певну діяльність, яку, ймовірно, через суд будуть визнавати як злочинну», - додає експерт.