Експерт про опалювальний сезон: У України є «Ахіллесова п'ята», і це не газовий сектор
10.09.2019 09:45

На сьогоднішній день сектор електроенергетики більш вразливий, аніж газовий сектор. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

За словами нашого співрозмовника, запаси газу в українських ПГС на сьогоднішній день більш ніж достатні.

«На сьогодні обсяг газу вже перевищує минулорічні показники відсотків на 20. Сезон закачування ще не закінчився, він як мінімум буде продовжуватися ще до 15 жовтня, до формального старту опалювального сезону. Запаси зроблені спеціально з урахуванням того, що “Газпром” після 1 січня може припинити експорт газу в Європу через нашу територію, і з урахуванням того, що зима може бути холодною в Європі, і там раптом може виникнути дефіцит газу. Для того, щоб ми могли по реверсу імпортувати газ з країн ЄС, “Нафтогаз” і створив додаткові запаси», - каже експерт.

«Якщо раніше ми входили в опалювальний сезон під 16-17 млрд куб. м максимум, то тепер, на початок опалювального сезону, я думаю, у нас буде десь 20,5 млрд кубів. Це робиться саме для того, щоб убезпечити себе на випадок, коли у нас буде нуль імпорту, і ми зможемо покладатися тільки на газ власного видобутку плюс газові сховища. Тому в цьому сенсі “Нафтогаз” зробив все правильно», - додає Гончар.

Інша справа, продовжує аналітик, сектор електроенергетики.

«На сьогоднішній день сектор електроенергетики більш вразливий, аніж газовий сектор. Перехід на нову модель ринку спричинив серйозні турбулентності. До того ж Кремль може використати фактор залежності від постачання імпортного вугілля з РФ, а це може призвести до збоїв в роботі нашої теплової генерації, вугільної генерації, і так, по ланцюжку, може виникнути дефіцит маневрових потужностей, а робота енергосистеми може стати нестабільною. Як наслідок, може бути ситуація необхідності імпорту електроенергії для того, щоб уникнути сценарію відключення споживачів», - каже співрозмовник видання.

У такому разі, додає Гончар, Росія «з великим задоволенням запропонує свої послуги».

«Але ми чудово розуміємо, що це буде «не просто так». Тому викликає занепокоєння, що електроенергетичний сектор, в якому зараз намагається продиктувати свої правила гри приватна вугільна генерація, може виявитися Ахіллесовою п'ятою. В той же час, у нас є Уряд, Офіс президента. Нехай вирішують», - резюмував експерт.