Експерт розповів, хто і як заробляє на «газових проблемах» України
13.09.2019 08:46

«Нафтогаз» переживає про газ у підземних сховищах, а їм треба було б переживати про борги, які є у теплокомуненерго і облгазів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За словами нашого співрозмовника, навіть незважаючи на заяви «Нафтогазу» про рекордні обсяги газу в підземних сховищах, сказати, що ми готові до опалювального сезону, не можна.

«Насправді «Нафтогаз» переживає про кількість газу в підземних сховищах, а їм треба було б переживати про борги, які є у теплокомуненерго і облгазів — там більше 6 млрд грн. І по теплокомуненерго проблема не вирішується роками, “Нафтогаз” цим практично не займається. Колишній президент давав наказ прикручувати вентиль у Смілі, напевно, і цей президент теж має якусь позицію стосовно цього питання. «Нафтогаз України» вже заявляє, що питання є по Одесі, Кривому Рогу, Харкову, Донецькій області. Борги величезні: в одній області може бути до 3 млрд грн.», - зазначає експерт.

Юрій Корольчук також наголошує на тому, що й досі не вирішено проблему з облгазами.

«Розуміючи, що транзит газу більш не буде в їхньому операційному управлінні, адже все перейде до Магістральних газопроводів України і заробляти не буде на чому, «Нафтогаз» вирішив забрати у облгазів газові мережі: були штучні штрафи, нараховувались штучні борги, близько 40 млрд грн. І ось це теж може створити проблеми або в цьому опалювальному періоді, або в наступному», - каже співрозмовник видання.

«Нафтогаз України» - це такий бізнес-проект тих компаній, які вже навколо існують: газовий трейдер Європи, банки, які дають кредиті, страхові компанії… Навіщо їм треба було випускати облігації, щоб закупати газ? Створили проблему, не розібралися з транзитом російського газу, і тут виникло питання щодо майбутнього опалювального сезону. Вирішивши купити терміново ще близько 4 млрд кубометрів газу, на мільярд доларів, запланували випуск цих єврооблігацій. Тобто вирішили позичити гроші та купити газ, «бо він нам потрібен». І от під таку історію всі інші заробляють на Україні», - додає експерт.