Бондаренко: Привід для проведення дострокових виборів мера Києва є, і він вагомий
17.09.2019 12:30

Київський міській голова повинен брати участь в засіданнях Кабміну з дорадчим голосом. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат Київради, голова фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

За словами співрозмовника видання, дострокові вибори в столиці оголосити можна, і привід для цього є: нездатність Київської міської ради зібратися для повноцінної роботи.

«Закон і Конституція встановлює термін проведення виборів в 2020 році восени. Для того, щоб оголосити окремо вибори у Києві, потрібні дуже серйозні аргументи. А оскільки Київрада тривалий період не проводить засідань, то це і є вагомий привід», - каже експерт.

В той же час, додає Бондаренко, перед тим, як призначати дату виборів, необхідно розібратися з деякими нюансами, у тому числі пов'язаними з виборчим законодавством.

«Той закон, який працював під час останніх виборів, жахливий. Є велика кількість округів в Києві, де немає депутата, а є округи, де 4 депутати. Мене цікавить кількісний склад: чому 87 депутатів, як їх виділити територіально? Тобто там є проблеми. Плюс накладаються суб'єктивні фактори фактичної боротьби кланів за Київ», - констатує наш співрозмовник.

За словами депутата, місцеве самоврядування повинно функціонувати самостійно, вирішуючи такі міські питання, як освіта, культура, охорона здоров'я, дорожнє будівництво, послуги ЖКХ та інше.

«Київська громада повинна обирати київського міського голову, повний складі Київської міської ради, а потім голова вносить у Київраду пропозицію щодо голови виконкому київської міської ради, і обирають голову виконкому спільно. Це блок самоврядування», - пояснює Бондаренко.

В той же час, продовжує співрозмовник видання, Державна адміністрація у місті Києві має виконувати всього 5 функцій.

«Перша функція - це абсолютне чітке відслідковування всіх актів місцевого самоврядування на їх відповідність Конституції і законам України. Друга полягає в забезпеченні діяльності центральних органів в столиці. Третя пов’язана з фінансуванням тих органів і організацій, які знаходяться на фінансуванні не міського, а державного бюджету: це і оборона, і СБУ, і судові органи, і деякі бюджетні заклади. П’ята ж функція повинна забезпечити Києву як місту субвенцію на виконання тих функцій, які пов'язані з пільгами громадянам на проїзд. Це не місто встановило, а центральні органі, і вони повинні бути компенсовані. Також йдеться про компенсацію пільг в оплаті ЖКГ», - додає експерт.