Гранти, гранти і ще раз гранти: медіа-експерт розповів, як врятувати українську книгу
18.09.2019 11:31

Українська література стала популярною, але наші люди читають значно менше, ніж хотілося б. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів медіа-експерт Юрій Луканов.

Коментуючи плани влади стосовно скорочення фінансування Українського інституту книги, наш співрозмовник зазначає наступне: «Українська книга має бути підтримана, але все ж таки вона значною мірою відвоювала свій ринок у російської книжки. Але фінансування - це складна штука, і я вважаю, що кращим варіантом було б надання грантів на створення тих чи інших творів, як це робиться в багатьох країнах світу. І чим більші й різноманітніші ці гранти, тим краще. З’явиться літературний потік, і з цього потоку будуть відтворюватися шедеври».

«Я пам'ятаю той період, коли тільки почали створювати українські видавництва. На ринку домінували російські видавництва, і здавалося, що це настільки колосальна перевага, що ситуацію ніколи не вдасться змінити. Коли ж біля метро «Золоті ворота» відкрилася перша книгарня україномовної літератури, то це був лише перший крок. Сьогодні ж книгарні є всюди, наша література поширена по всій Україні, і це є показником того, що українські твори стали більш популярними», - констатує експерт.

Також Юрій Луканов нагадує про те, що в Україні постійно проводяться величезні книжкові форуми, такі як «Київський арсенал», «Запорізька толока», «Сєверодонецька толока», «Слов'янська толока» та інші.

«Однозначно, за 15-20 років стався величезній прорив. Наші інтелектуали пишуть, письменники видають. Один Кокотюха, який написав 70 книжок, чого вартий! Він пише книжки, як я статті, такий письменник-детективіст», - каже наш співрозмовник.

В той же час, додає Луканов, відкритим залишається питання тиражів.

«Величезна проблема полягає у тому, що країна значно менше читає. З одного боку, це природно в порівнянні з нашим дитинством, бо з'явилось багато інших модернізованих, альтернативних джерел інформації, яких раніше в принципі не було. Але, в той же час, я переконаний, що той, хто читає книжки, він набагато більш глибока людина, ніж той, що дивиться винятково телевізор. На жаль, українці читають значно менше, ніж хотілось би», - зазначає медіа-експерт.