«Буде багато зловживань, але…» Експерт пояснив, чому не можна тягнути з легалізацією ринку землі
23.09.2019 11:55

Україна - одна з останніх країн в світі, в яких заборонено купувати і продавати землю легально. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

На думку співрозмовника видання, легалізація ринку землі є «дуже правильною» ініціативою, оскільки ринок існує давно.

«Ви можете купити будь-яку земельну ділянку, тобто здійснити купівлю і продаж реально. Але питання у тому, що у вас будуть транзакційні витрати, які, як правило, корупційні», - додає аналітик.

В той же час, за словами Боярчука, без запуску і легалізації ринку землі є неможливим нормальний запуск економіки.

«Земля є товаром, вона має власника, і дуже важливо для того, щоб економіка працювала, щоб власник мав право розпоряджатися своєю власністю. Зараз, через заборону, випливає дуже багато негативних ефектів, один з яких пов'язаний з тим, що власник землі фактично не контролює або не впливає на її вартість. Тобто люди приходять, їм якісь фермер каже, що “я вам буду платити таку ціну за використання цієї землі”, і власники фактично ніяк не можуть на це вплинути, тому що їхні права обмежені», - пояснює експерт.

«Але коли земля стає товаром, її можна використовувати як заставу для отримання фінансових ресурсів. Це значно підживлює сам процес», - додає наш співрозмовник.

Незважаючи на всі проблеми, зазначає аналітик, позитиви від запуску ринку землі перевищують ті негативи, які можуть з'явитися.

«Я розумію, що є багато ризиків, з ними треба працювати. Є і питання реєстрів, тому що при таких масштабах, зрозуміло, буде купа зловживань, від цього нікуди не дітися. Люди, які втілюють реформу, повинні працювати з тим, щоб ці зловживання були мінімізовані», - каже економіст.

«Україна - одна з останніх країн в світі, в яких заборонено купувати і продавати землю легально. І крок в цьому напрямку для багатьох інвесторів буде сигналом, що в країні дійсно відбуваються якісь зміни, що цю країну можна розглядати для того, щоб вкладати сюди гроші», - резюмував Дмитро Боярчук.