Корольчук: «Нафтогаз» вже змінив свою позицію і припинив боротьбу з «Газпромом»
25.09.2019 09:33

НАК «Нафтогаз» зосередився на боротьбі з облгазами замість того, щоб розбиратися з «Газпромом». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На думку нашого співрозмовника, найближчим часом потенціал ймовірного транзиту газу через Україну буде скорочуватися. І однією з найголовніших причин цього є діяльність компанії «Нафтогаз».

«Росіяни за рік-два не просто завершать будівництво “Північного потоку-2” і “Турецького потоку” - вони їх і так вже фактично побудували - вони повністю вибудовують договірну базу поставок газу по цих газопроводах своїм клієнтам, і доставку цього газу по відповідним маршрутам вже на територію Угорщини, Болгарії, Балканських країн, Австрії, Італії. Тобто, відповідно, потенціал ймовірного транзиту газу через Україну буде скорочуватися. І якщо ми на рік отримуємо 60+30, то росіяни прокачають 90 млрд, і всі будуть плескати в долоні. Але через час ми знов сядемо за стіл переговорів, і вже там наші умови будуть слабкими - чим ми будемо апелювати до “Газпрому”? Вони скажуть, що прокачають цей обсяг через “Північний потік-2” чи через “Турецький потік”. Тому це проблема, до якої довела діяльність “Нафтогазу України”», - зазначає аналітик.

За словами Корольчука, “Нафтогаз” вже змінив свою позицію і припинив боротьбу з “Газпромом”.

«Проблема “Нафтогазу” полягає в тому, що вони, перелякавшись, що транзит газу у них заберуть, всі свої сили протягом 3 років зосередили на внутрішньому ринку, точніше на боротьбі з облгазами. Іншими словами, вони намагалися забрати у облгазів мережі і отримати доступ до споживача, виступали суб'єктом лобізму високих цін на газ. Щодо Стокгольмського арбітражу, то “Нафтогаз” сказав чітко, що якщо “Газпром” готов підписати договір на 60 млрд кубів, тоді він відмовляється від своїх претензій в Стокгольмі на 11-14 млрд доларів. Тобто “Нафтогаз” вже змінив свою позицію, вони вже не борються з “Газпромом”, вони вже готові йти йому на поступки і відмовитися від цього позову», - додає експерт.